Γιατί τα μωρά στη Φινλανδία κοιμούνται σε κουτί;

Εδώ και 75 χρόνια πολλά νεογέννητα στη Φινλανδία κοιμούνται το πρώτο διάστημα της ζωής τους σε ένα κουτί! Κι όμως, όσο περίεργο και αν ακούγεται, αποτελεί παράδοση στη χώρα. Για ακόμη μια φορά, η χώρα που φημίζεται για την ισότητα των ευκαιριών που προσφέρει, αποδεικνύει ότι δεν κέρδισε τον τίτλο τυχαία.

Στα 1938, η κυβέρνηση αποφάσισε να δίνει σε κάθε νέα μητέρα ένα κουτί, ένα κιτ θα λέγαμε, που περιέχει τα πρώτα εφόδια που χρειάζεται ένα μωρό όταν έρχεται στη ζωή. Το κουτί - που δίδεται ακόμη και σήμερα- περιέχει ρουχαλάκια, σεντόνια, κουβερτάκια, παιχνίδια, στρωματάκι, υπνόσακο ακόμη και σαπουνάκια για το νεογέννητο. Πολύ συχνά αποτελεί και το πρώτο κρεβάτι του μωρού. Στόχος της κυβέρνησης είναι όλα τα μωρά που γεννιούνται στο έδαφος της χώρας να ξεκινούν με ίσες ευκαιρίες, ίδια εφόδια, τη ζωή τους, ανεξάρτητα από το ποια οικογένεια τα έφερε στον κόσμο.

To περιεχόμενο του κουτιού

Πολύ μάλιστα υποστηρίζουν πως το γεγονός ότι η Φινλανδία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο, οφείλεται σε αυτό ακριβώς το κουτί.

Μάλιστα, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε όποια νέα μητέρα το επιθυμεί να λάβει αντί του κουτιού το αντίτιμο σε χρήματα, περίπου 140 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι πως το 95% των μητέρων προτιμούν το κουτί!