Αποβολή για λόγους…θρησκευτικούς

Γαλλικό δικαστήριο επιδίκασε πρόσφατα πρόστιμο 10.000 ευρώ σε μεγάλη αεροπορική εταιρεία. Ο λόγος, σύμφωνα με την απόφαση, ήταν πως η εταιρεία απαγόρευσε την επιβίβαση ακτιβίστριας υπέρ των Παλαιστινίων στο αεροπλάνο της, με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν Εβραία.

Επιπλέον, η εταιρεία διατάχθηκε να πληρώσει επιπλέον 3.000 ευρώ ως αποζημίωση στην επιβάτη, καθώς και τα δικαστικά της έξοδα. Η Χόρια Ανκούρ, φοιτήτρια νοσηλευτικής, επιχείρησε να ταξιδέψει από τη Γαλλία στο Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να συμμετάσχει σε μια ακτιβιστική κίνηση υπό το όνομα “Καλώς ήρθατε στην Παλαιστίνη”.

Στα πλαίσια αυτής της κίνησης, εκατοντάδες ακτιβιστές προσπαθούσαν να ταξιδέψουν στο Ισραήλ και να καταλήξουν από εκεί σε παλαιστινιακές περιοχές. Το ξαφνικό κύμα των ταξιδιωτών ήρθαν να ανακόψουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες μετά από ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν από το Ισραήλ, ακυρώνοντας περίπου 300 εισιτήρια. Η φοιτήτρια, αφού ρωτήθηκε αν έχει ισραηλινό διαβατήριο και αν είναι Εβραία, απάντησε και στις δύο ερωτήσεις αρνητικά και την συνόδευσαν έξω από το αεροπλάνο. Οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές στάθηκαν εξαρχής υπέρ της, υποστηρίζοντας πως είχε πέσει θύμα διακρίσεων. Η αεροπορική από την άλλη πλευρά, ισχυρίστηκε πως το όνομα της επιβάτιδας βρισκόταν σε κατάλογο ανεπιθύμητων των ισραηλινών αρχών και πως δε θα της επιτρεπόταν η είσοδος στη χώρα.