Θα πληρώνουν το βάρος τους σε… εισιτήριο

Με το κιλό... θα πληρώνουν εισιτήριο οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών. Αυτό προτείνει ο Νορβηγός οικονομολόγος, Μπαράτ Μπάτα.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση του αναφέρει ότι κάθε αεροπορική θα πρέπει να χρεώνει εισιτήριο στους πελάτες της αναλόγως του βάρους τους και οι πιο εύσωμοι να πληρώνουν περισσότερο. Για να πείσει, ο Μπάτα επικαλείται τα σημαντικά οφέλη που θα έχει μια τέτοια κίνηση για την υγεία, το περιβάλλον και φυσικά την εξοικονόμηση του κόστους για τις ίδιες τις εταιρείες.

Ο Μπαράτ Μπάτα, αναφέρει ότι και οι αεροπορικές να προχωρήσουν στο μέτρο που άλλοι κλάδοι μεταφορών ακολουθούν επιβαρύνοντας τους πελάτες τους, ανάλογα με το βάρος και τον χώρο που καταλαμβάνουν.

Προτείνει δε και τρεις εναλλακτικές επιλογές:

Πρώτον, οι εταιρείες να επιβαρύνουν τους επιβάτες ανάλογα με το πόσο ζυγίζουν οι ίδιοι και οι αποσκευές τους. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ανώτατο όριο βάρους ανά επιβάτη, έτσι ώστε αν για παράδειγμα κάποιος ζυγίζει 59 κιλά να πληρώνει το μισό σε σχέση με έναν επιβάτη που ζυγίζει 118 κιλά.

Δεύτερη επιλογή να μπει ένα πλαφόν βάρους με έξτρα χρέωση από εκεί και πάνω.

Ενώ τρίτη επιλογή είναι το κόστος του εισιτηρίου να είναι το ίδιο, αν το βάρος του επιβάτη βρίσκεται στον μέσο όρο. Έτσι θα διαμορφώνεται ακριβότερο εισιτήριο για τους βαρύτερους αλλά και φθηνότερο για τους ελαφρότερους.