Αλκοτέστ και στα χιονοδρομικά κέντρα;

Φαίνεται πως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των οδηγών αυτοκινήτων, ούτε εντοπίζεται μόνο στους αυτοκινητόδρομους. Πρόσφατη έρευνα στην Αυστρία έδειξε πως ένας στους πέντε σκιέρ επιδίδεται στο αγαπημένο του σπορ έχοντας καταναλώσει κάποια ποσότητα αλκοόλ, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο αυτών κάνει σκι έχοντας ξεπεράσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια που επιβάλλονται από το νόμο στους οδηγούς οχημάτων.

Τα άτομα που κάνουν σκι υπό την επήρεια αλκοόλ-και μάλιστα σε τέτοιες ποσότητες-συνιστούν κίνδυνο τόσο για τους υπόλοιπους σκιέρ, όσο και για τους ίδιους. Το αλκοόλ επιβραδύνει το χρόνο αντίδρασης του ανθρώπου στα ερεθίσματα, έχει επιπτώσεις στον συντονισμό των κινήσεων και επηρεάζει τόσο την κρίση όσο και την ταχύτητα λήψης αποφάσεων.

Τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ σύμφωνα με την έρευνα, εντοπίστηκαν στις ηλικιακές ομάδες 15-49, κυμαινόμενα περί του 25% κατά μέσο όρο, ενώ στις ηλικίες μετά τα 50, τα ποσοστά έπεφταν δραματικά στο 7%. Θετικό παραμένει σε κάθε περίπτωση πως το 83% των ανδρών και το 79% των γυναικών σκιέρ δεν είχαν καταναλώσει καθόλου αλκοόλ. Στις ομάδες που είχαν πιει κατά την έρευνα, οι τρεις στους τέσσερις είχαν καταναλώσει κάτι ελαφρύ, όπως μια μπύρα, το 20% περίπου κάτι ενδιάμεσο όπως κρασί και το 8% σκληρό αλκοόλ, όπως σφηνάκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυστριακής αστυνομίας, για φέτος και μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, 27 άτομα είχαν εμπλακεί σε θανατηφόρα ατυχήματα κατά το σκι-αριθμός που αυξήθηκε σε σχέση με τα 19 πέρυσι. Ο αριθμός των θυμάτων από χιονοστιβάδες παρέμεινε σχεδόν σταθερός, στα 14 άτομα για φέτος.