Χτίζοντας το μέλλον της τέχνης… lego-lego

Μπορούν να συνυπάρξει η μοντέρνα τέχνη με τα... ταπεινά LEGO, τα διάσημα παιδικά τουβλάκια;

Εσείς, μπορείτε να βρείτε το LEGO στην εικόνα;

Η απάντηση δίνεται σε μια έκθεση που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη, που στόχο έχει να συνδυάσει τα δανέζικης προέλευσης παιχνίδια με τον σύγχρονο κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ο γλύπτης Nathan Sawaya και ο φωτογράφος Dean West, δίνουν μια άλλη, καλλιτεχνική διάσταση στα παιχνίδια που και οι ίδιοι νοσταλγούν από την παιδική τους ηλικία.

Χρησιμοποιώντας εξαίσια σκηνοθετημένες φωτογραφίες, επιλέγουν να τοποθετούν ένα αντικείμενο φτιαγμένο εξολοκλήρου από LEGO μέσα στο κάθε κάδρο. Το αποτέλεσμα πετυχαίνει να ξεγελάσει τον θεατή ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά από τα υπόλοιπα, πραγματικά στοιχεία που απαρτίζουν τη σύνθεση. Επιπλέον δε, ακόμα και η προσεκτικότερη μελέτη της κάθε φωτογραφίας, το μόνο που αποκαλύπτει είναι τα “pixel” που απαρτίζουν το LEGO-αντικείμενο, σαν να επρόκειτο για μια ψηφιακή φωτογραφία υπό υπερβολικό zoom-in. Συνεπώς, κάθε δείγμα εργασίας του διδύμου κρύβει εντός του κρυμμένες, μαγικές εικόνες LEGO αντικειμένων, οι οποίες απαιτούν την ενεργό συμμετοχή του θεατή στο έργο προκειμένου να αποκαλυφθούν.