To ψυγείο του Αϊνστάιν

Μελέτησε τους νόμους της φυσικής, του διαστήματος, του Σύμπαντος. Έβγαλε την περίφημη θεωρία της σχετικότητας. Και μετά... ε, μετά σκέφτηκε ότι πρέπει να ασχοληθεί και με κάτι πιο... απτό! Και σχεδίασε μια ηλεκτρική συσκευή. Και συγκεκριμένα ένα ψυγείο.

Το 1926, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σχεδίασε ένα ψυγείο με στόχο να... εξαλείψει οποιοδήποτε άλλο ψυγείο. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του η συσκευή θα ήταν ενεργειακά αυτόνομη, φιλική προς το περιβάλλον και θα είχε διάρκεια ζωής 100 χρόνια.

Αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον του διάσημου επιστήμονα να ασχοληθεί με τα... οικιακά, ήταν μια είδηση ότι μια οικογένεια στο Βερολίνο πέθανε από δηλητηριώδη αέρια επειδή το ψυγείο τους δεν είχε καλή μόνωση. Τα χημικά με τα οποία είναι εφοδιασμένο ένα ψυγείο για να ψύχει, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες.

Για να το σχεδιάσει ζήτησε τη βοήθεια του φίλου του και ειδήμονα της θερμοδυναμικής, Léo Szilàrd. Η ιδέα ήταν ότι δεν θα υπήρχαν αποσπώμενα μέρη στο μηχανισμό, παρά μια πηγή θερμότητας η οποία θα συμπίεζε τα αέρια τα οποία θα βρίσκονταν μέσα στο κλειστό κύκλωμα του μηχανισμού. Καθώς το κύκλωμα θα ήταν κλειστό και συνεπώς δεν θα υφίστατο εξωτερικές φθορές θα μπορούσε να αντέξει έως και 100 χρόνια.

Στη διάρκεια της συνεργασίας τους, οι δυο επιστήμονες κατέληξαν σε 45 διαφορετικές πατέντες, κάποιες από τις οποίες πούλησαν στην εταιρεία Electro Lux.

Ωστόσο, κάτι που τους πρόλαβε το Κραχ του 1929, κάτι που η παραγωγή των συμβατικών μοντέλων ήταν πιο οικονομική, τα σχέδια τους δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.