Κίνα: Ξέθαβαν “νύφες” για…νεκρούς εργένηδες

Ένα πανάρχαιο έθιμο-σύμφωνα με το οποίο ο νεκρός μπορεί να έχει οικογενειακή ευτυχία στην επόμενη ζωή- χρησιμοποίησαν τέσσερις Κινέζοι για να βγάλουν χρήματα.

Εφαρμόζοντας το έθιμο των "μεταθανάτιων γάμων" του 17ου αιώνα, τέσσερις Κινέζοι ξέθαβαν από τους τάφους ανύπανδρες γυναίκες που είχαν πεθάνει πρόσφατα και τις πωλούσαν ως νύφες στις οικογένειες νεκρών...εργένηδων!

Οι επιτήδειοι...επιχειρηματίες βεβήλωσαν συνολικά τους τάφους δέκα νερών γυναικών και πούλησαν -στη μαύρη αγορά- τις νεκρές "νύφες" , στο συνολικό ποσό των 39 χιλιάδων δολαρίων.

Μάλιστα, πλαστογραφούσαν το πιστοποιητικό θανάτου και το ιατρικό αρχείο των νεκρών γυναικών για να τις πουλήσουν σε καλύτερη τιμή.   

Η δράση των τεσσάρων μεταθανάτιων “προξενητών” αποκαλύφθηκε και οι τέσσερις άνδρες οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη, όπου τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών.  

Οι “επιθανάτιοι γάμοι” είναι όλο και πιο σπάνιοι στη σύγχρονη Κίνα – ο Μάο Τσε Τουνγκ προσπάθησε να τους εξαλείψει όταν ανέλαβε την εξουσία το 1949 -, αλλά εξακολουθούν να γίνονται παράνομα σε απομακρυσμένες αγροτικές επαρχίες της αχανούς χώρας.

Οι οικογένειες χρησιμοποιούν συχνά μια “προξενήτρα” για να τους  βοηθήσει να βρουν ένα κατάλληλο σύζυγο για τους νεκρούς τους αγαπημένους τους.