Ένα αεροδρόμιο… δυο σπιθαμές

Ποιο είναι το μικρότερο (σε σημείο ανυπαρξίας) αεροδρόμιο στον κόσμο; Το αεροδρόμιο του Howe Island, ενός μικροσκοπικού νησιού στα ανοιχτά της Αυστραλίας, προς τη Νέα Ζηλανδία. Χωρίς χαοτικούς διαδρόμους, ατελείωτες ουρές αναμονής και αχανείς χώρους πάρκινγκ, το κτίριο του αεροδρομίου απέχει μετά βίας 10 βήματα από τον χώρο του αεροπλάνου.

Εκεί, εκτός από τη συνήθη ζεστή φιλοξενία των χαμογελαστών ντόπιων, δεν υπάρχουν βαρετές, χρονοβόρες διατυπώσεις ούτε υποχρεωτική παραμονή σε κλειστούς χώρους-τρία λεπτά μετά την προσγείωση, οι επιβάτες έχουν ήδη παραλάβει τις αποσκευές τους και αναχωρούν από το αεροδρόμιο.

Φυσικά, με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας τα 25 χλμ. την ώρα, θα είναι πιο εύκολο να σταματήσει ο επισκέπτης αρκετές φορές εγκαίρως, προκειμένου να παρατηρήσει τις ντόπιες νερόκοτες οι οποίες διασχίζουν ανέμελες τους δρόμους του νησιού. Θυμίζοντας Χαβάη, το νησί παρουσιάζει συνδυασμό απότομων βουνών και θάλασσας εξωτικών χρωματισμών. Με μόλις 350-400 κατοίκους και μόλις 20 χλμ. ασφαλτοστρωμένων δρόμων συνολικά, το Howe Island αποτελεί μάλλον ιδανικό ησυχαστήριο και τόπο διαφυγής των Αυστραλών από το πολύβουο Σίδνει. 

Το νησί Howe