Ένας ενοχλητικός… καλικάντζαρος του διαδικτύου!

Το φαινόμενο της εμφάνισης χρηστών που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του διαδικτύου, αναρτώντας εμπρηστικά, επιθετικά σχόλια, προκαλώντας έριδες και δημιουργώντας μια γενικευμένη αναταραχή (“trolling”), είναι τόσο παλιό όσο το ίδιο το διαδίκτυο-μόνο που τελευταία οι ανάλογες περιπτώσεις πληθαίνουν γεωμετρικά.

Στην Αυστραλία, κορυφαίος “troller” θεωρείται ο Tristan Barker, ο οποίος μπήκε πρόσφατα στο ερευνητικό στόχαστρο της αστυνομίας για περιπτώσεις ηλεκτρονικής παρενόχλησης πάσης φύσεως. Το όνομα του 18χρονου αποκαλύφθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο καιρό, αφότου είχε ήδη δημιουργήσει ένα κλαμπ θαυμαστών εφηβικών κυρίως ηλικιών, που ξεπερνούσε τα 300.000 μέλη.

Ο γρίφος που καλείται να λύσει η αστυνομία είναι πως ο νεαρός χρήστης κατοικεί στη Νέα Ζηλανδία και μάλιστα είναι γιος διάσημου μουσικού της περιοχής. Εργαλεία του Barker, είναι το Facebook και το Twitter, ενώ η δράση του περιλαμβάνει εξευτελισμούς και προσβολές προς μουσουλμάνους, επιχειρήσεις, διασημότητες από κάθε χώρο, θύματα δολοφονιών και άτομα που κατέληξαν στην αυτοκτονία μετά από περιπτώσεις ηλεκτρονικής παρενόχλησης. Ο ίδιος σε συνέντευξή του παραδέχτηκε πως οι επιθέσεις του συνήθως λαμβάνουν χώρα όταν βρίσκεται υπό τη συνδυαστική επίδραση Red Bull και Ritalin, ενός ψυχοδιεγερτικού φαρμακευτικού σκευάσματος που χορηγείται σε περιπτώσεις ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Μια από τις πιο γνωστές του δραστηριότητες, αφορά επιθέσεις από τον ίδιο και τους θαυμαστές του κατά της ιδιοκτήτριας μιας εταιρείας προσθετικών μαλλιών και της πρόσφατης διαφημιστικής της εκστρατείας.