Μια πόλη που δε συνίσταται για κλειστοφοβικούς

Οι ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ είναι ίσως οι πολυπληθέστεροι και πιο συνωστισμένοι στον κόσμο. Η πληθυσμιακή πυκνότητα της πόλης ξεπερνά κατά τρεις φορές εκείνη της πόλης του Σίδνεϊ. Όσο δε για συγκεκριμένες περιοχές, μπορεί να αγγίξει εφταπλάσιους αριθμούς εν συγκρίσει με άλλες πόλεις της γειτονικής Αυστραλίας: στο Χονγκ Κονγκ έχουν καταγραφεί συνολικά 7 εκατομμύρια κάτοικοι στα 1.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης, όταν η (ήδη πυκνοκατοικημένη) Μελβούρνη, απλώνεται σε μια έκταση 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στο Χονγκ Κονγκ βρίσκονται, ούτε λίγο ούτε πολύ, 1.223 ουρανοξύστες άνω των 100 μέτρων και πάνω από 6.500 πολύ ψηλά κτίρια κάθε είδους.

Ο Γερμανός φωτογράφος Michael Wolf, άδραξε την ευκαιρία της έμπνευσης υπό αυτές τις συνθήκες και παρουσιάζει το ενδιαφέρον εικαστικά αποτέλεσμα. Στο Χονγκ Κονγκ κατοικούν περίπου 6.500 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, όταν στο Σίδνει η πυκνότητα είναι υποτριπλάσια. Η τόσο πυκνή δόμηση της πόλης, οφείλεται στο έντονα ορεινό ανάγλυφο που περιβάλλει την πόλη και καθιστά αδύνατη την οικοδόμηση κτιρίων πέραν συγκεκριμένων ορίων. Ο περιορισμός στο πλάτος, αναγκάζει τους κατασκευαστές να αναζητήσουν τη λύση στο ύψος. Ως αποτέλεσμα, η πόλη του Χονγκ Κονγκ διαθέτει πλέον περισσότερους ουρανοξύστες από τη Νέα Υόρκη.