Οι Λίβυοι ψάχνουν για δεύτερες συζύγους

Δεύτερη ίσως και τρίτη σύζυγο ξεκίνησαν να ψάχνουν οι άνδρες στη Λιβύη. Το Συνταγματικό Συμβούλιο του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας κατήργησε παλαιότερη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία για να παντρευτεί και δεύτερη γυναίκα ένας Λίβυος έπρεπε -εκτός από τα οικονομικά μέσα για να τη συντηρήσει- να έχει και τη γραπτή (!) συγκατάθεση της πρώτης συζύγου του.

Ο νόμος αυτός είχε θεσπιστεί από το καθεστώς Καντάφι.

Η απόφαση για την κατάργηση του νόμου αυτού πάρθηκε την Τρίτη χωρίς όμως να δοθούν λεπτομέρειες σχετικά με το ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει ή ποια προσόντα πρέπει να πληροί όποιος επιθυμεί να έχει περισσότερες της μιας συζύγους.

Η ακύρωση της Νομοθετικής Πράξης για το Γάμο, που είχε ψηφιστεί επί Καντάφι, είναι μόνο μια από τις αλλαγές και τις καταργήσεις νόμων του πρώην καθεστώτος που γίνονται στη Λιβύη από τη νέα ηγεσία της χώρας. Καθώς οι ισλαμιστικές ομάδες που βγήκαν ισχυρές και επικρατούσες από την επανάσταση προελαύνουν στη χώρα, τόσο πολύ νόμοι εναρμονίζονται με το μουσουλμανικό δίκαιο και πρότυπο.

Έντονη πάντως είναι η ανησυχία που εκφράζεται από τις χώρες της Δύσης ότι η Σαρία θα γίνει ο μοναδικός νόμος βάσει του οποίου θα θεσπιστεί το νέο σύνταγμα της Λιβύης.