Καθηγητής πανεπιστημίου, tattoo freak και… υποψήφιος πρόεδρος

Μπορεί η όψη του να μην είναι η... στερεότυπη για έναν πρόεδρο κράτους, τα ποσοστά των ψηφοφόρων όμως άλλα λένε. Ο Vladimir Franz είναι καθηγητής τέχνης σε τσεχικό πανεπιστήμιο, είναι συνθέτης μουσικής, μέχρι σήμερα είχε απολύτως απολιτίκ στάση, είναι γεμάτος τατουάζ από την κορυφή μέχρι τα νύχια και είναι και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν προσεχώς στην Τσεχία.

Τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις αγγίζουν το 11% κάτι που τον φέρνει τρίτο στη σειρά προτίμησης των Τσέχων.

Δεν είχε την παραμικρή πολιτική εμπειρία και παραδέχεται ότι ελάχιστα γνωρίζει από οικονομικά. Ενώ δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ σε προεκλογική εκστρατεία, μόνο ό,τι εξασφάλισε από δωρεές. Αποφάσισε να μπει στην πολιτική μετά από μια ομάδα οπαδών του που δημιουργήθηκε -άγνωστο πώς- με σύνθημα- αίτημα “Franz για πρόεδρος”. Όσοι δουλεύουν στην προεκλογική του εκστρατεία, το κάνουν εθελοντικά, χωρίς να πληρώνονται.

Προς το παρόν κανένα κόμμα δεν έχει καταφέρει να τον προσεταιριστεί. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη νεολαία με ποσοστά που αγγίζουν το 40%!

Αν και δεν έχει πολλές πιθανότητες ίσως να εκλεγεί, με τον κατακερματισμό των ποσοστών των κομμάτων της χώρας, είναι πολύ πιθανό να παίξει ρόλο κλειδί στις πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές.