Ο Ιησούς ήταν παντρεμένος

Έναν άγνωστο μέχρι σήμερα πάπυρο βάζουν υπό το μικροσκόπιο ιστορικοί και άλλοι επιστήμονες καθώς φαίνεται να αποκαλύπτει ένα ανατρεπτικό στοιχείο για τη ζωή του Χριστού.

Σύμφωνα με τα γραφόμενα στο ιστορικό ντοκουμέντο, ο Ιησούς ήταν παντρεμένος. Ο πάπυρος, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ., είναι γραμμένος στα αρχαία κοπτικά, έχει μέγεθος πιστωτικής κάρτας και περιέχει ένα διάλογο στον οποίο αναφέρεται η φράση “ο Ιησούς τούς είπε, η γυναίκα μου...”.

Όπως είναι φυσικό, η αναφορά έχει ήδη πυροδοτήσει έντονες αντιπαραθέσεις στον χριστιανικό αλλά και επιστημονικό κόσμο. “Η χριστιανική παράδοση εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι ο Ιησούς ήταν ανύπαντρος , ακόμα και αν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτήν την εκδοχή” υποστηρίζει η καθηγήτρια του Χάρβαρντ, Κάρεν Κίνγκ, που έκανε τη σχετική ανακάλυψη.

“Αυτή η φράση δεν αποδεικνύει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος, αλλά μας λέει ότι το ζήτημα αυτό ήρθε στην επιφάνεια στο πλαίσιο των έντονων αντιπαραθέσεων για την σεξουαλικότητα και το γάμο, την εποχή εκείνη” σπεύδει να προσθέσει η καθηγήτρια.

Ο πάπυρος περιλαμβάνει έναν διάλογο στον οποίο ο Ιησούς αναφέρεται στη σύζυγό του Μαρία και σύμφωνα με την Κινγκ πρέπει να είναι μετάφραση στα κοπτικά ενός ευαγγελίου που γράφτηκε στα ελληνικά τον 2ο μ.Χ αιώνα.

Παρά την επιμονή της Καθολικής Εκκλησίας ότι ο Ιησούς δεν είχε παντρευτεί ποτέ, το θέμα αυτό αποτελεί συχνό θέμα εντάσεων. ο 2003 ο συγγραφέας Νταν Μπράουν στο βιβλίο του "Ο Κώδικας Ντα Βίντσι" αναφέρει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Μαγδαληνή, εξοργίζοντας τους Χριστιανούς. Η Κάρεν Κινγκ επισήμανε πως το τμήμα παπύρου, η ύπαρξη του οποίου αποκαλύφθηκε στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Κοπτικών Σπουδών, είναι η πρώτη απόδειξη ότι ορισμένοι Χριστιανοί στα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού πίστευαν ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος.