Η λύση για την κρίση είναι η φορολόγηση των μέντιουμ

Πολιτικοί, οικονομολόγοι, γραφειοκράτες ψάχνουν απεγνωσμένα τη λύση στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης. Η Σουαζιλάνδη όμως φαίνεται πως τη βρήκε: η φορολόγηση των μέντιουμ και των μάγων!

Τα μέντιουμ, που αποκαλούνται "σανγκόμα" στην τελευταία απόλυτη μοναρχία της αφρικανικής ηπείρου, πληρώνουν ετησίως φόρο επιτηδεύματος 10 εμαλανγκένι (περίπου 90 λεπτά του ευρώ) αλλά ο βουλευτής Μαζαχόντβουα Κουμάλο, υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν τετραπλασιάσει τις τιμές που χρεώνουν στους πελάτες τους. Συνεπώς θα πρέπει να αυξηθεί και ο φόρος που πληρώνουν! "Η μεγάλη πλειονότητα του λαού συμβουλεύεται τους παραδοσιακούς θεραπευτές αλλά τα χρήματα που πληρώνουν αυτοί στην κυβέρνηση είναι υπερβολικά λίγα σε σχέση με αυτά που βγάζουν", είπε ο Κουμάλο στο κοινοβούλιο.

Το 2010 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σουαζιλάνδης έφτασε το 15% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής. Για να μην χρεοκοπήσει, η κυβέρνηση προσέφυγε στα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και ταυτόχρονα ανέστειλε την πληρωμή των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε να χορηγήσει δάνειο στη χώρα γιατί ο βασιλιάς Μσουάτι Γ΄ ήταν απρόθυμος να περιορίσει τις βασιλικές και στρατιωτικές δαπάνες. Ο βασιλιάς, που έχει τουλάχιστον δώδεκα συζύγους, διαθέτει προσωπική περιουσία ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.