Ομογενής από την Αυστραλία ιδρύει κλινική… αθανασίας

"Υπάρχει μία εύλογη πιθανότητα να επανέρθετε στη ζωή" αναφέρει ο ιδρυτής

“Ας είμαστε σαφείς τώρα. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα έρθετε πίσω στη ζωή. Αλλά υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα. Σκέφτηκα μέσα μου, ότι η φράση "εύλογη πιθανότητα" ακούγεται καλύτερα παρά το "καμία πιθανότητα", όταν είσαι νεκρός”. Με αυτή τη φράση, ο ομογενής Παντελής Τσολακίδης από την Αυστραλία, υποστηρίζει το εγχείρημα του οποίου είναι συνιδρυτής: μια κλινική κρυογενετικής που προσφέρει, σύμφωνα με τους ιδρυτές της, “μια προοπτική αθανασίας”.

Ο Έλληνας ομογενής, μίλησε στην αυστραλιανή εφημερίδα Νέος Κόσμος για το νέο του εγχείρημα. Θυμήθηκε, μάλιστα, ότι την έμπνευση του για αυτό που σήμερα γίνεται πραγματικότητα την έχει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 όταν ξεκινούσε τις σπουδές του στη Χημεία στο RMIT και διάβασε το βιβλίο “Η προοπτική της αθανασίας”. Το 2009 έγινε συνιδρυτής και διευθυντής του Stasis Systems Australia, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας, της πρώτης που επρόκειτο να οικοδομήσει εγκατάσταση κρυογενετικής αποθήκευσης στην Αυστραλία. Ο σκοπός της; Να χρησιμοποιηθούν οι πιθανές μελλοντικές ανακαλύψεις στην τεχνολογία και την ιατρική με προσδοκία την αιώνια ζωή μέσω της κρυογενετικής.

Κρυογενετική είναι η διατήρηση του ανθρώπινου σώματος, κάτω από κρυογόνες θερμοκρασίες του υγρού αζώτου, στους -196 ° C, με την προσδοκία ότι η εξαιρετικά προηγμένη ιατρική τεχνολογία του μέλλοντος θα είναι σε θέση να επισκευάσει τις συσσωρευμένες βλάβες που επιφέρει η γήρανση και/ή η κάθε νόσος σε μοριακό επίπεδο, καθώς και να επαναφέρει τους κρυοσυντηρημένους ανθρώπους στη ζωή.

Σύμφωνα με την κρυογενετική διαδικασία, αφού ένα άτομο νομικά ανακοινώνεται ως νεκρό, το αίμα του παροχετεύεται και αντικαθίσταται με αντιψυκτικό και το σώμα αποθηκεύεται σε υγρό άζωτο για να διατηρηθεί. Τα σώματα καταψύχονται και φυλάσσονται ανάποδα σε κυλίνδρους, τους λεγόμενους κρυοστάτες. Με αυτό τον τρόπο, σε περίπτωση οποιασδήποτε εκροής του υγρού αζώτου από το πάνω μέρος του κρυοστάτη, το πρώτο πράγμα που θα αποψυχθεί είναι τα πόδια, αφήνοντας τον εγκέφαλο κρύο και υγιή. Οι υποστηρικτές της κρυογενετικής ελπίζουν ότι, με την πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας, θα είναι σε θέση να ξεπαγώσουν τους κρυοσυντηρημένους πελάτες τους, αν και δεν δίνουν καμία εγγύηση γι αυτό.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσολακίδης, όταν ολοκληρωθεί η όλη εγκατάσταση θα έχει περίπου 60 διαθέσιμες θέσεις, αλλά σύμφωνα οι ιδρυτές της υπόσχονται μια επεκτάσιμη μονάδα, η οποία θα βρίσκεται σ' ένα μεγάλο οικόπεδο - σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επεκτάσεις.