Διαμάχη Wikipedia-φωτογράφου για τη selfie μιας… μαϊμούς

Αυτή είναι η επίμαχη φωτογραφία που τράβηξε μία πρωτοπόρος μαϊμού στην Ινδονησία, πριν από τρία χρόνια με την κάμερα ενός φωτογράφου. Η selfie της μαϊμούς Μακάκα δημοσιεύτηκε στην Wikimedia, την οργάνωση πίσω από την διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Έκτοτε, τίθεται το ερώτημα: Αν μία μαϊμού τραβήξει μία σέλφι, σε ποιόν ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα;

«Ο νόμος είναι πολύ ξεκάθαρος πάνω σε αυτό. Μόνο οι άνθρωποι έχουν πνευματικά δικαιώματα, τα ζώα δεν έχουν. Και παρόλο που η φωτογραφική μηχανή ανήκει στον κ. Σλέιτερ, ο οποίος ήταν στην Ινδονησία, τις φωτογραφίες τράβηξε η μαϊμού, επομένως τα δικαιώματα είναι κοινά», λέει η εκπρόσωπος της Wikipedia.

Ο φωτογράφος λέει από την πλευρά του, ότι έχει χάσει περίπου 10.000 λίρες μέσα σε αυτά τα χρόνια, γιατί κανείς δεν ζητάει να αγοράσει την εντυπωσιακή φωτογραφία αφού τη βρίσκει στον ιστότοπο χωρίς χρέωση.

«Έχω ήδη μιλήσει στη Wikipedia. Ποτέ δεν επικοινώνησαν μαζί μου για να μάθουν τα γεγονότα. Βασίζονται σε άρθρα εφημερίδων, με δηλώσεις μου που είναι κατασκευασμένες, δεν προέρχονται από εμένα. Αυτές είναι οι αποδείξεις τους», δηλώνει ο Ντέηβιντ Σλάτερ.

Υποστηρίζει ακόμα ότι έστησε τη φωτογραφία, έκανε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις στην κάμερα και δίδαξε στη μαϊμού πώς να πατήσει το κουμπί, άρα η φωτογραφία και τα πνευματικά της δικαιώματα του ανήκουν.