Γάιδαρο – καμικάζι εξουδετέρωσε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα

Έναν απρόσμενο κίνδυνο αντιμετώπισαν οι ισραηλινοί στρατιώτες στην πόλη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, οι οποίοι κόντεψαν να σκοτωθούν από έναν γάιδαρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού, οι παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς έζωσαν με εκρηκτικά ένα γαϊδουράκι και το έστειλαν ως «βομβιστή αυτοκτονίας» στην ισραηλινή πλευρά. 

Σκοπός τους ήταν να πυροδοτήσουν τον άτυχο γάιδαρο με τηλεκοντρόλ, όταν θα βρισκόταν πια στο ισραηλινό φυλάκιο. Όμως ο στρατός εγκαίρως εντόπισε τον κίνδυνο και αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ, σκοτώνοντας το –ούτως ή άλλως- καταδικασμένο ζώο.    

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, οι «τρομοκράτες» της Χαμάς χρησιμοποιούν ζώα- γαϊδουράκια, άλογα ακόμα και σκύλους- για να επιτεθούν, τακτική που έχουν χρησιμοποιήσει σε κάθε Ιντιφάντα.

Η πρώτη Ιντιφάντα ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου 1987 και τερματίστηκε επισήμως στις 20 Αυγούστου 1993, με τη συμφωνία του Όσλο, μεταξύ Γιτζάκ Ράμπιν και Γιάσερ  Αραφάτ, που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. 

Υπολογίζεται ότι από το 1987 που ξέσπασε, έως το 2000 οπότε εκδηλώθηκε η δεύτερη  Ιντιφάντα, έχασαν τη ζωή τους 1.500 Παλαιστίνιοι και 400 Ισραηλινοί, ενώ περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ομοεθνείς τους ως συνεργάτες των Ισραηλινών.