One-cent magenta: Το πιο πολύτιμο γραμματόσημο στον κόσμο

Το πιο διάσημο και πολύτιμο γραμματόσημο του κόσμου, το περίφημο "one-cent magenta" της Βρετανικής Γουιάνας του 1856, επιβεβαίωσε τη φήμη του, καθώς πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's έναντι του αστρονομικού ποσού των 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που το καθιστά όχι απλώς το πιο ακριβό γραμματόσημο που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, αλλά και το πιο πολύτιμο αντικείμενο αναλογικά με το βάρος και το μέγεθός του, καθώς οι διαστάσεις του είναι 2,5 x 3,2 εκατοστά.

Γιατί όμως είναι τόσο πολύτιμο το one-cent magenta;

Το γραμματόσημο αυτό ήταν μέρος μίας σειράς τριών γραμματοσήμων που εκδόθηκαν το 1856, και ήταν προορισμένο να χρησιμοποιηθεί από τις τοπικές εφημερίδες. Ωστόσο, μία αποστολή που αναμενόταν με πλοίο να μεταφέρει αυτά τα γραμματόσημα δεν έφτασε ποτέ. Τότε, ο επικεφαλής της ταχυδρομικής υπηρεσίας, Ε.Τ.Ε. Ντάλτον, έδωσε την άδεια στους εκδότες της εφημερίδας Official Gazette να τυπώσουν εκτάκτως τρία γραμματόσημα. Ο Ντάλτον έδωσε σαφείς οδηγίες για το πώς έπρεπε να τυπωθούν τα γραμματόσημα, όπως τελικά το σχέδιο του πλοίου που απεικονιζόταν στα γραμματόσημα βγήκε διαφορετικό σε σχέση με το αυθεντικό. Ο Ντάλτον δεν ικανοποιήθηκε με το σχέδιο, και για να αποφευχθεί πιθανή παραχάραξη απαίτησε όλη η αλληλογραφία που περιελάμβανε τα γραμματόσημα αυτά να φέρουν την υπογραφή ενός ταχυδρομικού υπαλλήλου.

Το μοναδικό από αυτά τα γραμματόσημα που διασώζεται σήμερα φέρει την υπογραφή E.D.W., από τον υπάλληλο E.D. Wight.

Πρόκειται λοιπόν όχι απλά για ένα σπάνιο γραμματόσημο, αλλά για το πιο σπάνιο γραμματόσημο στον κόσμο, αφού είναι μοναδικό στο είδος του. Αν και δεν μπορεί κανείς να μη σκεφτεί ότι 9,5 εκατομμύρια δολάρια είναι κάπως μεγάλο ποσό για ένα κομματάκι χαρτί διαστάσεων 2,5 x 3,2 εκατοστών...