Φλεγόμενες κονσέρβες σάπιας ρέγγας απείλησαν σουηδικό ψαροχώρι

Παραλίγο να τυλιχθεί στις φλόγες το παραλιακό χωριό Enaanger, στις ανατολικές ακτές της Σουηδίας όταν φλεγόμενες κονσέρβες σάπιας ρέγγας εκτοξεύονταν σε μεγάλη απόσταση για τουλάχιστον 6 ώρες. 

Η αφορμή για τις κονσέρβες- εμπρηστικές-βόμβες ήταν η πυρκαγιά που ξέσπασε σε μια αποθήκη, στην παραλία του χωριού. Το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες- από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Όμως, οι περίπου χίλιες κονσέρβες ψαριού που φυλάσσονταν εκεί είχαν λήξει. Λόγω των ισχυρών αερίων ζύμωσης μέσα στα αλουμινένια κουτιά, οι κονσέρβες θερμάνθηκαν τόσο τη φωτιά και άρχισαν να εκρήγνυνται για τουλάχιστον έξι ώρες. 

Οι φλεγόμενες κονσέρβες σάπιας ρέγγας έσκαγαν σαν κουκουνάρια, σε απόσταση πολλών μέτρων από την φλεγόμενη αποθήκη. Σαν εμπρηστικές βόμβες, τα κουτιά έπεφταν στις αυλές των γύρω σπιτιών, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Μία μάλιστα έφτασε σε σπίτι που βρικσόταν στην απεναντίας πλευρά του κόλπου. 

Ο θόρυβος από τις εκρήξεις ήταν τόσο δυνατός που οι πυροσβέστες αρχικά νόμιζαν ότι σκάνε φιάλες προπανίου. Όσο για την μυρωδιά..."μύριζε να κάποιος να τηγάνιζε ρεγγο-κροκέτες", όπως είπε χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης της αποθήκης.