Υπηκοότητα σε όσους αγοράζουν ομόλογα

Υπηκοότητα αντί... αγοράς χρέους! Αυτό υπόσχεται η κυβέρνηση της Ουγγαρίας σε όποιον είναι διατεθειμένος να αγοράσει κρατικά ομόλογα της χώρας. Σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην ουγγρική βουλή και έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής, όποιος επενδυτής αγοράζει ομόλογα Ουγγαρίας αξίας άνω των 250.000 ευρώ θα αποκτά την υπηκοότητα της χώρας.

Και αν αναρωτιέστε γιατί να θέλει κανείς να αποκτήσει την υπηκοότητα μιας χώρας που παλεύει με υψηλότατα επίπεδα χρέους και τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα, η απάντηση είναι η εξής: το 2004 η Ουγγαρία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όποιος, λοιπόν, κατέχει την ουγγρική υπηκοότητα, μπορεί να μετακινηθεί και να εργαστεί ελεύθερα σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας παλεύει να βρει λύση στο τεράστιο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα. Με ομόλογα αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ να ωριμάζουν μέσα στα επόμενα χρόνια, η Βουδαπέστη αναζητεί επειγόντως τρόπους αναχρηματοδότησης.

Όταν απευθύνθηκε στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ για χρηματοδότηση, οι όροι που της ζητήθηκαν κρίθηκαν εξαιρετικά σκληροί και η διαπραγμάτευση έχει κολλήσει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάντως, αρκετοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την ουγγρική υπηκοότητα και ό,τι αυτή συνεπάγεται, ειδικά Κινέζοι.