Ορίστε πώς θα ξυπνάμε πιο εύκολα το πρωί

Δυσκολεύεστε κι εσείς να ξυπνήσετε το πρωί; Ειδικά τις Δευτέρες;

Ε λοιπόν, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος (ναι ο γνωστός επιστήμονας) έχει τη λύση. Σε ένα άρθρο του που δημοσίευσε το 1784 με τον τίτλο "Ένα Οικονομικό Πρότζεκτ", προτείνει τρόπους που θα βοηθήσουν - ωθήσουν τους ανθρώπους να ξυπνούν νωρίς το πρωί.

Μεταξύ αυτών είναι: να χτυπάνε καμπάνες συνέχεια αντί για ξυπνητήρια ή να ρίχνουν με κανόνια στις κατά τόπους γειτονιές. Επίσης υποστηρίζει ότι πρέπει να φορολογούνται με χαράτσι όσοι έχουν κλειστά τα παράθυρα τους όταν ξημερώνει αλλά και να βάλουν ειδικό φόρο στα κεριά για να αυξηθεί η τιμή τους.

Το άρθρο - επιστολή του Φραγκλίνου προς την εφημερίδα του Παρισιού ήταν χιουμοριστική αλλά - χωρίς να το ξέρει ο συγγραφέας της- έβαλε τα θεμέλια για την εισαγωγή του μέτρου της θερινής ώρας.

Όπως εξηγούσε, η έμπνευση του ήρθε μια μέρα που ξύπνησε τυχαία στις 6 το πρωί και συνειδητοποίησε πόσες ώρες έχανε με το να ξυπνά στις 12 το μεσημέρι και να κοιμάται στις 3 τα χαράματα.

Υπολόγισε δε ότι αν όλοι ξυπνούσαν με την ανατολή του Ήλιου και κοιμούνταν πιο νωρίς, θα εξοικονομούνται μόνον στο Παρίσι 64 εκατομμύρια τόνοι κεριού το χειμερινό εξάμηνο που έχει λιγότερο διαθέσιμο φως.