Μύθοι πίσω από… ταινίες θρύλους

Μερικές φορές οι αστικοί μύθοι που συνοδεύουν ορισμένες κινηματογραφικές ταινίες είναι τόσο ισχυροί, που είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς την πραγματικότητα από τη φαντασία.

Παρακάτω παρατίθεται μια λίστα με μερικούς από τους πιο διάσημους αστικούς μύθους, όπως τους συγκέντρωσε η ιστοσελίδα mentalfloss.com.

1. Η αυτοκτονία στο Μάγο του Οζ

Ο αστικός μύθος: Καθώς η Ντόροθι, το Σκιάχτρο και ο Σιδερένιος Άνθρωπος κατεβαίνουν στο κίτρινο, τούβλινο δρόμο μια μυστήρια φιγούρα φαίνεται να κρέμεται από ένα σκοινί στο βάθος, χωρίς να το έχουν πάρει χαμπάρι οι άνθρωποι της παραγωγής, ο σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί και όσοι ακόμη βρίσκονταν στο στούντιο εκείνη την ώρα.

Η αλήθεια: Αυτό που φαίνεται να κινείται στο βάθος είναι ένα εξωτικό πουλί, που είχαν δανειστεί από το ζωολογικό κήπο του Λος Άντζελες.

2. Το φάντασμα στην ταινία Three Men and a Baby

Ο αστικός μύθος: Αφότου η ταινία "Three Men and a Baby" κυκλοφόρησε σε VHS το 1990, κυκλοφόρησε και ο εξής μύθος: σε μια σκηνή που ο Jack Holden (Ted Danson) και η μητέρα του (Celeste Holm) περπατάνε μέσα στο διαμέρισμα, στο βάθος πίσω από τις κουρτίνες φαίνεται μια μυστήρια φιγούρα. Σύμφωνα με το μύθο ήταν το φάντασμα ενός αγοριού, το οποίο ζούσε στο σπίτι που γυρίστηκε η ταινία και είχε αυτοκτονήσει με ένα όπλο.

Η αλήθεια: Η μυστηριώδης φιγούρα είναι στην πραγματικότητα... μια χάρτινη φιγούρα του ηθοποιού Ted Danson με καπέλο, που είχε χρησιμοποιηθεί στα γυρίσματα. Άλλωστε το σπίτι της ταινίας δεν ήταν κανονικό σπίτι, αλλά ένα σκηνικό σε στούντιο στο Τορόντο.

3. Οι ιπτάμενες σανίδες στην ταινία "Back To The Future Part ΙΙ"

Ο αστικός μύθος: Όταν κυκλοφόρησε η ταινία το 1989 όλα τα παιδιά και οι έφηβοι ήθελαν να αποκτήσουν τις ιπτάμενες σανίδες. Μάλιστα ο πρωταγωνιστής Michael J. Fox και ο σκηνοθέτης της ταινίας Robert Zemeckis δήλωσαν ότι ήταν αληθινές, και πως ο μόνος λόγος που δεν είναι διαθέσιμες στο κοινό, ήταν γιατί εκφράζονταν φόβοι ότι τα παιδιά που θα τις χρησιμοποιούσαν θα τραυματίζονταν.

Η αλήθεια: Ο Zemeckis αργότερα παραδέχτηκε ότι οι ιπτάμενες σανίδες δεν ήταν αληθινές, αλλά ότι στην ταινία χρησιμοποιήθηκαν πολλά ειδικά εφέ.

4. Η σκανδαλιστική λέξη στο "Βασιλιά των Λιονταριών"

Ο αστικός μύθος: Όταν πρωτοκυκλοφόρησε σε VHS ο "Βασιλιάς των Λιονταριών" το 1995, πολλοί θεατές ανέφεραν ότι "διάβασαν" τη λέξη "σεξ" (S-E-X) στη σκόνη που σηκώθηκε όταν ο Σίμπα έπεσε στο έδαφος στην άκρη ενός γκρεμού. Ομάδες συντηρητικών διαμαρτυρήθηκαν, καταγγέλλοντας ότι η Disney προωθούσε υποσυνείδητα σεξουαλικά μηνύματα μέσα από την ταινία.

Η αλήθεια: Στην πραγματικότητα η ομάδα γραμμάτων που ήθελε η εταιρεία να σχηματιστεί ήταν τα "S-F-X", ως "δώρο" στην ομάδα των animation που εργάστηκε στην ταινία.

5. Η κούρσα θανάτου των αρμάτων του Ben-Hur

Ο αστικός μύθος: Κατά τη διάρκεια της φημισμένης σκηνής λέγεται ότι σκοτώθηκε κατά λάθος κάποιος από τους κασκαντέρ.

Η αλήθεια: Ο μόνος θάνατος που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της παραγωγής της ταινίας το 1958 ήταν αυτός του παραγωγού της, Sam Zimbalist, ο οποίος έπαθε καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν στο στούντιο, σε ηλικία 54 ετών.

6. Θάνατος από χρυσή μπογιά στον Τζέιμς Μποντ

Ο αστικός μύθος: Το 1964 κυκλοφόρησε η τρίτη ταινία Τζέιμς Μποντ, στην οποία μια νεαρή γυναίκα πεθαίνει από τα χέρια του Auric Goldfinger. Σύμφωνα με το μύθο η ηθοποιός Shirley Eaton ήταν καλυμμένη σε όλο της το σώμα με χρυσή μπογιά, κάτι που οδήγησε στο θάνατό της από ασφυξία.

Η αλήθεια: Στην πραγματικότητα αν βάψει κανείς το σώμα του με μπογιά δεν πεθαίνει, επειδή "το σώμα δε μπορεί να αναπνεύσει, γιατί έχουν καλυφθεί όλοι του οι πόροι" όπως υποστήριζε ο μύθος.