Μεγάλη αμηχανία στο Παρίσι: Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι αυτό;

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν - ή μάλλον δεν πλησιάζουν, αφού μένουν ακόμα 69 ημέρες μέχρι τότε, όμως στην Πλας Βεντόμ στο Παρίσι ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο (;) προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στους κατοίκους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η αλήθεια είναι ότι η φουσκωτή κατασκευή ύψους 24 μέτρων που έχει τοποθετηθεί στην Πλας Βεντόμ δε θυμίζει και πολύ δέντρο. Μάλιστα, σε πολλούς θυμίζει... σεξουαλικό βοήθημα! Ωστόσο, το όνομα της κατασκευής είναι σαφές: “Δέντρο” ονομάζεται η δημιουργία του Αμερικανού καλλιτέχνη Πολ Μακάρθι, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης που διεξάγεται στο Παρίσι από τις 23 ως τις 26 Οκτωβρίου.

Φυσικά, η τέχνη (και δη η σύγχρονη τέχνη) είναι κάτι που δεν αντιλαμβάνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο, κι έτσι δεν είναι λίγοι οι Παριζιάνοι και οι Παριζιάνες που δηλώνουν “προσβεβλημένοι” από την ανέγερση του έργου αυτού, ενώ κάποιος έφτασε στο σημείο να χαστουκίσει τον καλλιτέχνη, φωνάζοντάς του ότι το έργο του δεν έχει καμία δουλειά στην Πλας Βεντόμ.

Ο Μακάρθι παραδέχθηκε πάντως στην εφημερίδα Le Monde πως εμπνεύστηκε το έργο του και από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά και από ένα σεξουαλικό βοήθημα.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω καλλιτέχνης προκαλεί αντιδράσεις με το έργο του. Το 2001, το παρακάτω γλυπτό του (με προφανείς σεξουαλικές αναφορές) σόκαρε τους κατοίκους του Ρότερνταμ, στην Ολλανδία:

Και το όνομα του έργου; "Άγιος Βασίλης"...