Γνωστός σκηνοθέτης ξεκινά απεργία πείνας λόγω χρέους

Δήλωσε ότι νιώθει «μεγάλη μοναξιά» μέσα στην κινηματογραφική κοινότητα της Κύπρου τονίζοντας πως «είμαι σε έναν κλοιό που συνεχώς στενεύει»

Ο γνωστός Κύπριος σκηνοθέτης ταινιών μεγάλου μήκους-μυθοπλαστίας Πανίκος Χρυσάνθου («Ακάμας», «Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής») κατέρχεται σε απεργία πείνας, μερικά μέτρα πριν από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας στην Λευκωσία.

Σε συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι νιώθει «μεγάλη μοναξιά» μέσα στην κινηματογραφική κοινότητα της Κύπρου τονίζοντας πως «είμαι σε έναν κλοιό που συνεχώς στενεύει».

Ο Πανίκος Χρυσάνθου ζητά, όπως εξήγησε, οι πολιτιστικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να ασχοληθούν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως σκηνοθέτης, τα οποία αφορούν την ίδια τη δομή του συστήματος μέσα στο οποίο παράγεται το κυπριακό σινεμά.

Ο κ. Χρυσάνθου αναφέρθηκε επίσης σε μεγάλο οικονομικό χρέος, που καλείται να αποπληρώσει, για το οποίο ωστόσο θεωρεί πως ευθύνεται η Συμβουλευτική Επιτροπή Για τον Κινηματογράφο [ΣΕΚΙΝ] του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, όταν αποφάσισε να λογοκρίνει την προηγούμενη του ταινία, «Ακάμας».

Προσδοκία του, επίσης, είναι να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με τον κινηματογράφο, στον οποίο τόσο το υπουργείο, που είναι υπεύθυνο για την 7η τέχνη, αλλά και η παραγωγοί της να τοποθετηθούν ελεύθερα για να δομηθεί ένα επαγγελματικό σύστημα επιχορήγησης και αξιολόγησης των ταινιών.

Η τελευταία του δουλειά «Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής» προβλήθηκε πρόσφατα στις κινηματογραφικές αίθουσες και η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ μεγάλη.

Ο Π. Χρυσάνθου έχει σκηνοθετήσει και τα ντοκιμαντέρ «Το τείχος μας», «Λεπτομέρεια στην Κύπρο» κ.ά.