Μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία η επόμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Από αύριο ωστόσο, αρχίζει η διαδικασία συναντήσεων των δύο διαπραγματευτών, οι οποίοι θα ετοιμάσουν προτάσεις για να γίνει ο διάλογος

Στις 20 Απριλίου, μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία, θα γίνει η επόμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης των δύο ανδρών.

Από αύριο ωστόσο, αρχίζει η διαδικασία συναντήσεων των δύο διαπραγματευτών, οι οποίοι θα ετοιμάσουν προτάσεις για να γίνει ο διάλογος μεταξύ των δύο ηγετών. 

Σε ερώτηση, αν αναμένει να δει πώς θα διαμορφωθεί η στάση της Τουρκίας, μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό είναι αναμενόμενο για όλους».

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ευχή ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων να φέρει τις δύο κοινότητες σε τέτοιες συγκλίσεις, οι οποίες θα κάνουν εφικτή τη λύση του Κυπριακού. Επίσης, τόνισε ότι οι συγκλίσεις «πρέπει να συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το διεθνές δίκαιο και να δημιουργούν ένα κράτος λειτουργικό και που δεν θα παραγνωρίζει κανενός τις ανησυχίες».

Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέας διάσκεψης στη Γενεύη, νοουμένου, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, ότι θα υπάρξει πρόοδος , που να επιτρέπει την σύγκληση της διάσκεψης. «Εμείς δεν είμαστε εναντίον της διάσκεψης για τις εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων κ.λπ. Αρκεί να μην είναι υπό προϋποθέσεις όπως τις θέτει η Τουρκία, αλλά ως αποτέλεσμα του ελεύθερου διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών», επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση, αν τέθηκε από τον κ. Ακιντζί θέμα φυσικού αερίου, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.