Επίσκεψη-αστραπή Ολάντ στην Κύπρο

Η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα στις συζητήσεις για το Κυπριακό, τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος

Σε μια κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πραγματοποίησε επίσκεψη-«αστραπή» στην Κύπρο και συζήτησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, κυρίως για το θέμα της διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου 2017 στην Γενεύη για επίλυση του προβλήματος.

Μετά την συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι ήρθε στην Λευκωσία για να στηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ο κ. Ολάντ τόνισε: «Η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις και ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να θέσει ακριβώς αυτό το θέμα στο επόμενο Συμβούλιο».

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα του είναι φίλη με την Κύπρο και πως «είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε σε μια λύση».

Αναφερόμενος και στον ρόλο της Γαλλίας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Ολάντ είπε πως οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό αφορούν και το Συμβούλιο Ασφαλείας, ξεκαθαρίζοντας πως είναι θέμα των μελών του Συμβουλίου που πρέπει «να παίξει έναν ρόλο στη διαδικασία».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις και ευχαρίστησε για τη σταθερή στήριξη της Γαλλίας στο Κυπριακό για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης. Μια διαχρονική στήριξη της Γαλλίας που εργάζεται, όπως είπε, με ενδιαφέρον για το Κυπριακό και θέλει να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη λύσης.

«Μια ανάλογη λύση δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μια λύση που υπαγορεύει πως ένα μέλος της ΕΕ δεν χρειάζεται εγγυήσεις», τόνισε.

Η συζήτηση, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν περιορίστηκε μόνο στο θέμα του Κυπριακού. «Κύπρος και Γαλλία έχουν μια στενή συνεργασία και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μας», είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος έφθασε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας λίγο μετά τις 3 το απόγευμα. Με γαλλικό ελικόπτερο μετέβη στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο βρίσκεται ανοικτά της Κύπρου, μετά από επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Με το ελικόπτερο έφθασε αργότερα στην Λευκωσία. Ο κ. Ολάντ ευχαρίστησε την Κύπρο, που επιτρέπει στην Γαλλία να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση στην Πάφο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...