Συγχαρητήρια στην Κύπρο από την Κριστίν Λαγκάρντ

Εύσημα απένειμε στην Κύπρο για την επιτυχή εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας "Φιλελεύθερος".

Η κ. Λαγκάρντ τονίζει ότι η Κύπρος πάει πολύ καλά και της αξίζουν συγχαρητήρια αλλά προσθέτει ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.

Χαρακτηρίζει εντυπωσιακή την απόδοση της χώρας στο πρόγραμμα αναπροσαρμογής της οικονομίας και εκθειάζει την αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού να αντιμετωπίσει τάχιστα την κρίση.

Παρατηρεί, ωστόσο, ότι η ανεργία εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή και τονίζει ότι η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και χρειάζεται πιστή και έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την επιστροφή της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρεται σε τρεις προκλήσεις που έχει ενώπιον της η Κύπρος:

- Την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εξυγίανση των τραπεζών ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη,

- Τη διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών ώστε να αρχίσει σταδιακά η μείωση του πολύ υψηλού δημοσίου χρέους,

-Τ ην ενίσχυση των θεσμών ώστε το δημόσιο να καλύψει τις ανάγκες του κυπριακού λαού.

Εκφράζει την άποψη ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για βελτίωση της διαχείρισης των κοινωνικών παροχών και τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών.

Τέλος, αναφέρεται στις ιδιωτικοποιήσεις, υποδεικνύοντας ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του δημοσίου χρέους και στην προσέλκυση των αναγκαίων ξένων επενδύσεων.