Κύπρος: “Ψήφος” απαξίωσης και διαμαρτυρίας η αποχή στις ευρωεκλογές

Η απαξίωση της πολιτικής ζωής, των πολιτικών, των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος εν γένει αποτελεί το βασικό λόγο για το υψηλό ποσοστό της αποχής (56,2%) στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας RAI Consultants για λογαριασμό της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”.

Από τις απαντήσεις στην έρευνα προκύπτει πως η συντριπτική πλειοψηφία εξέφρασε δια της αποχής τη διαμαρτυρία και την αγανάκτησή της, και ήταν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα για αλλαγές στην πολιτική ζωή και στο σύστημα. Ταυτόχρονα, εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο η ανάγκη για τιμωρία όσων ευθύνονται για την οικονομική κατάρρευση και την αξιακή ισοπέδωση.

Στο ερώτημα “για ποιους λόγους δεν ψηφίσατε την Κυριακή;”, η κατανομή της οργής και της απόρριψης των ψηφοφόρων γίνεται ως εξής: Απογοήτευση/αγανάκτηση από τους πολιτικούς 16%, δεν με εκφράζει κανένας πολιτικός 11%, απαξίωση πολιτικού συστήματος 9%, δεν αξίζει κανένας πολιτικός 9%, για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση 9%, δεν εμπιστεύομαι κανέναν 9%, κανένας δεν νοιάζεται/όλοι δουλεύουν για το συμφέρον τους 8%, αποχή διαμαρτυρίας 5%, για να τιμωρηθούν οι ένοχοι 3% και απογοήτευση από τα κόμματα 3%.

Είναι σαφές από τις απαντήσεις πως το φαινόμενο της αποχής όχι μόνο δεν υποχωρεί υπό τις σημερινές συνθήκες, αλλά εδραιώνεται και αυξάνεται. Στην ερώτηση αν θα πήγαιναν οι ερωτώμενοι να ψηφίσουν αν επρόκειτο για βουλευτικές εκλογές, και όχι για ευρωεκλογές, το 65% δεν θα ψήφιζε, το 30% θα προσερχόταν στις κάλπες και το 5% δεν απάντησε.

Τι θα ανέτρεπε αυτή την κατάσταση; Αυτό που φαίνεται από τις τοποθετήσεις είναι πως οι πολίτες χρειάζονται αλλαγές και ανατροπές για να επανέλθουν στις κάλπες. Ένα μόνο 5% δε θα ψήφιζε ό,τι και να γινόταν, όσες βελτιώσεις και ανατροπές να επέρχονταν στη χώρα. Έχουν, όμως, ενδιαφέρον οι λόγοι που θα ανέτρεπαν αυτό το φαινόμενο. Όλες οι απαντήσεις/επιλογές συνδέονται με την κοινωνική πραγματικότητα, γι' αυτό βασικό κίνητρο παραμένει η οικονομία, η ανανέωση και το Κυπριακό.

Με βάση τα αποτελέσματα, το 44% θεωρεί ως πρώτο λόγο τη βελτίωση της οικονομίας. Αυτό σημαίνει πως για ένα μεγάλο ποσοστό η κρίση και τα οικονομικά προβλήματα οφείλονται στη διαχείριση (ή μη διαχείριση) του πολιτικού συστήματος, κυβέρνησης και κομμάτων, του πολιτικού προσωπικού.

Το 28% θεωρεί ότι θα το επηρεάσουν τα νέα πρόσωπα, οι εξελίξεις και η λύση του Κυπριακού 18%, και από εκεί και πέρα οι λόγοι είναι διάφοροι και έχουν μικρή απήχηση. Για παράδειγμα, η ειλικρίνεια από τους πολιτικούς (5%), η τιμωρία των ενόχων για την οικονομική κρίση (4%), αν δεν είχαν υποχρέωση να ψηφίσουν (4%), νέο κόμμα (3%), οριζόντια ψηφοφορία (3%), μείωση της ανεργίας (3%), όφελος από συγκεκριμένους υποψηφίους, κοντολογίς μέσο (2%), υποχρεωτική ψήφος (1%), αλλαγή στάσης συγκεκριμένου κόμματος (1%) και νέες ιδέες (1%).