Το Κυπριακό “κομματιάζει” την κυβέρνηση συνασπισμού της Κύπρου

Ρήγματα στο κυβερνητικό σχήμα συνασπισμού στην Κύπρο προκαλούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ήδη, το κόμμα ΔΗΚΟ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση λόγω διαφωνιών για τους χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα του Κυπριακού.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ. Ακολούθησε μυστική ψηφοφορία κατά την οποία 97 μέλη ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης και 81 μέλη κατά.

Τέσσερις υπουργοί του κόμματος υπέβαλαν την παραίτηση τους: οι Κυριάκος Κενεβέζος, Φώτης Φωτίου, Πέτρος Πετρίδης και Γιώργος Λακκοτρύπης που ήταν αντίθετοι με την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από τη συγκυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ανακοινωθεί πως θα ανασχηματιστεί το κυβερνητικό σχήμα.

Πάντως, οι βουλευτές του ΔΗΚΟ αναμένεται να υπερψηφίσουν στην απογευματινή έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη, το νομοσχέδιο τις αποκρατικοποιήσεις. Κατά του νομοσχεδίου αναμένεται να ταχθούν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών.

Μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από τους υπαλλήλους των τριών βασικών ημικρατικών οργανισμών που ιδιωτικοποιούνται (ΑΗΚ, Cyta και Αρχή Λιμένων Κύπρου).

Τα μέτρα ασφαλείας στην Βουλή αναμένονται δρακόντεια, με πάνω από 200 αστυνομικούς επί ποδός.