Ν.Αναστασιάδης: Σοβαρές προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών

Σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι δημιουργούνται σήμερα , ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά το τέλος της Άτυπης Σύσκεψης Αρχηγών την Πέμπτη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κύπριος πρόεδρος είπε ότι ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια συνομολόγησης κοινού ανακοινωθέντος, προς επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό. 

Το κείμενο, το οποίο υποβλήθηκε παρασκηνιακά από τους Αμερικανούς, στηρίζεται στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη.

Πρόσθεσε ότι αναχωρεί το απόγευμα για την Αθήνα, όπου αύριο θα διαβουλευθεί με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε ότι "η ελληνική Κυβέρνηση ενημερώνεται επί ημερησίας βάσεως".

Ο Νίκος Αναστασιάδηςείπε ότι, με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό για να τον ενημερώσει αναλυτικά και σε βάθος για τα πραγματικά δεδομένα. "Γι’ αυτό και αποφεύγω να σχολιάσω τα όσα λέγονται" είπε.

Τόνισε παράλληλα ότι η προσπάθεια για συνομολόγηση κοινού ανακοινωθέντος είναι "η αρχή μιας μεγάλης αλλά και επίπονης προσπάθειας για την επιτέλους εξεύρεση λύσης στο κυπριακό" και όχι η κατάληξη.

Το κοινό ανακοινωθέν, πρόσθεσε, αποτελεί την απαρχή ενός διαλόγου για να μπορέσουμε να δώσουμε αυτό που χρωστούμε στον κυπριακό ελληνισμό και σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

Όχι της τουρκικής πλευράς στην συμβιβαστική πρόταση της Λευκωσίας- Το ψευδοκράτος απέρριψε την ελληνοκυπριακή πρόταση για κοινή διακήρυξη

Ως προς το αν υπάρχει απάντηση από την τ/κ πλευρά, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη απάντηση, προσθέτοντας ότι "βρισκόμαστε στο στάδιο της διαβούλευσης μιας μεγάλης προσπάθειας, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν".

"Φαίνεται ότι κάποιες ανησυχίες που εκφράζονται από δικής μας πλευράς, όσον αφορά παραδείγματος χάριν την κυριαρχία, απασχολούν κατ’ αντίθετο τρόπο τις ανησυχίες και της άλλης πλευράς", είπε χαρακτηριστικά.