Η χώρα τα έκανε θάλασσα, τώρα δες τι μπορείς να κάνεις εσύ για τις ΗΠΑ

"Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, να ρωτάς τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου" είχε πει κάποτε ο Τζον Κένεντι.

Ε η αλήθεια είναι ότι σήμερα οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για τους πολίτες τους. Αλλά οι πολίτες όλο και κάτι μπορούν να κάνουν για τις ΗΠΑ. Δωρεάν βεβαίως, το ταμείο έκλεισε.

Έτσι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που τέθηκαν σε υποχρεωτική αργία άνευ αποδοχών μετά τη διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, θα αφιερώσουν τον ελεύθερο χρόνο τους παίρνοντας θέση έξω από τα κλειστά μουσεία και τα μνημεία για να ενημερώνουν τους τουρίστες για τα αξιοθέατα εκείνα που παραμένουν ανοιχτά.

Το Αμερικανικό Καπιτώλιο; Κλειστό. Η Αίθουσα Τέχνης Corcoran; Ανοιχτή.

Οι τουρίστες στην Ουάσινγκτον βρέθηκαν να περιμένουν στις ουρές μπροστά από μουσεία και μνημεία που παραμένουν κλειστά. Ένα από αυτά είναι και το Εθνικό Μνημείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που συνήθως είναι ανοικτό όλο το 24ωρο.

Ωστόσο, πολλοί τουρίστες είδαν το πρόγραμμά τους να ματαιώνεται εξαιτίας της διακοπής της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Στο Σαν Φρανσίσκο, για παράδειγμα, οι τουρίστες σχημάτιζαν ουρά για να επισκεφθούν την πρώην φυλακή στο νησί του Αλκατράζ, αλλά μάταια. Οι αρχές είτε τους πρόσφεραν μία εναλλακτική κρουαζιέρα, είτε επιστροφή των χρημάτων τους.

Πάντως κάποιοι θυμούνται κάτι αντίστοιχο να έχει συμβεί και το 1990.