No pasta today: Πέθανε η γυναίκα που έμαθε στους Αμερικανούς το ιταλικό φαγητό

Τα βιβλία της έφεραν το βασιλικό, το ελαιόλαδο και άλλα μεσογειακά αρώματα και γεύσεις στην αμερικανική κουζίνα.

Η Μαρκέλα Χαζάν η γυναίκα που μέσα από τα βιβλία και τις συνταγές της έμαθε στους Αμερικανούς το ιταλικό φαγητό, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της. Η Χαζάν ζούσε στη Φλόριντα, με τον σύζυγό της και δια βίου συνεργάτη και συν-συγγραφέα των βιβλίων της Βίκτορ.

Η Μαρκέλα Χαζάν γεννήθηκε στην Ιταλία το 1924, και μετοίκισε στις Ηνωμένες Πολιτείες με το σύζυγό της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ισχυριζόταν ότι δεν ήξερε να μαγειρεύει μέχρι που παντρεύτηκε και έζησε στη Νέα Υόρκη. Το πρώτο από τα έξι βιβλία μαγειρικής της, το "The Classic Italian Cookbook" δημοσιεύθηκε όταν ήταν περίπου 50 ετών.

Ίσως η πιο διάσημη συνταγή της- η σάλτσα ντομάτας- ήταν ένα παράδειγμα γαστρονομικής φιλοσοφικής απλότητας. Απαιτούσε μόνο ένα κουτί αποφλοιωμένες ντομάτες, πέντε κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, ένα μικρό λευκό κρεμμύδι και αλάτι.

Όταν ρωτήθηκε κάποτε αν πίστευε ότι το κλειδί της επιτυχίας ήταν η λεγόμενη μαγειρική στο σπίτι, απάντησε. "Η γεύση και τα καλά συστατικά. Αυτά είναι πολύ σημαντικά. Δεν έχουν σημασία τα πολύ περίπλοκα πράγματα".

Για το έργο της και την προσφορά της στην ιταλική κουζίνα είχε τιμηθεί από την Ιταλική Δημοκρατία.