Απολογούνται οι “ύποπτοι” για την επίθεση της 11/9

Στο ειδικό στρατοδικείο στη Βάση του Γκουαντάναμο ξεκίνησε σήμερα η ακροαματική διαδικασία στη δίκη πέντε υπόπτων που κατηγορούνται για το σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ με συνολικά περίπου 3.000 νεκρούς.

Ο κατηγορούμενος ως ενορχηστρωτής των επιθέσεων Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ και άλλοι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του εμφανίσθηκαν ενώπιον του συνταγματάρχη δικαστικού Τζέιμς Πολ.

Το δικαστήριο αρχικά θα εξετάσει μία σειρά από αιτήματα, μεταξύ αυτών και προσφυγές όπως αυτή της Αμερικανικής Ένωσης για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, η οποία υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να δικαστούν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο και πως έχει παρέλθει πολύς καιρός για να αποδοθεί δικαιοσύνη ενώ αμφισβητεί ότι θα πρόκειται για μια δίκαιη δίκη.

Η προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, τον Μάιο, είχε διακοπεί όταν οι κατηγορούμενοι είχαν αγνοήσει επιδεικτικά το συνταγματάρχη δικαστικό, αρνούμενοι να φορέσουν ακουστικά για να παρακολουθούν τη διερμηνεία της διαδικασίας στα Αραβικά.

Ειδικοί εκτιμούν σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει στη δίκη το ζήτημα των βασανιστηρίων και της παραβίασης των δικαιωμάτων τους.

Ο Μοχάμεντ είχε συλληφθεί το 2003 στο Πακιστάν και κρατήθηκε σε μυστική φυλακή της CIA, στην οποία, όπως τελικά παραδέχθηκε και η ίδια η υπηρεσία, είχε υποβληθεί στο βασανισμό του εικονικού πνιγμού 183 φορές.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της νομοθεσίας πειστήρια που αποσπώνται μέσω βασανιστηρίων δε γίνονται δεκτά στο δικαστήριο.

 

Οι στρατιωτικοί δικαστές έχουν ζητήσει τη θανατική ποινή για τους πέντε κατηγορούμενους σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι για το σχεδιασμό των αεροπειρατειών σε πολιτικά αεροσκάφη και της σκόπιμης συντριβής τους στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.