Πρώην στρατιωτικός ο δράστης των πυροβολισμών στην Ουάσινγκτον

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα πυρά αγνώστων ανδρών σε κτίριο του Ναυτικού, στην περιοχή Navy Yard ενώ ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις περιπολούν και αναζητούν τον δεύτερο δράστη της επίθεσης. 

Ο αριθμός των νεκρών ξεκίνησε το απόγευμα από 4 και αυξάνεται συνεχώς. Επίσης, αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι δράστες ήταν τρεις. Ο πρώτος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια καταδίωξης από την αστυνομία και οι άλλοι δύο- ντυμένοι με στολές παραλλαγής και βαριά οπλισμένοι- είχαν διαφύγει.

Ωστόσο, πριν λίγο η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ένας από τους δύο υπόπτους-  ένας λευκός άντρας γύρω στα 50- εντοπίστηκε και δεν είναι πλέον ύποπτος. 

"Ο λευκός άνδρας με τη μαύρη στολή έχει εντοπιστεί και δεν είναι ύποπτος ή πρόσωπο  ενδιαφέροντος" αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Twitter του αστυνομικού τμήματος της Ουάσινγκτον. 

Πρώην στρατιωτικός ο δράστης

Όσον αφορά τα στοιχεία του νεκρού δράστη- για τον οποίο αρχικά είχε δημοσιευτεί από το ABC ότι ήταν υπάλληλος του Ναυτικού- έγινε γνωστό ότι πρόκειται για τον Aaron Alexis.

Σύμφωνα με το Associated Press και το Reuters, ο δράστης ήταν ένας 34χρονος άνδρας από το Τέξας, που εργαζόταν ως εργολάβος στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Μάλιστα, υπηρέτησε ως έφεδρος στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ από τον Μάιο του  2007 εως τον Ιανουάριο του 2011.

Ο  Aaron Alexis κατάγονταν από το Φορντ Γουόρθ του Τέξας, γεγονός που δημιουργεί συνειρμούς με τον "τζιχαντιστή" μακελάρη αξιωματικό Νιντάλ Χασάν, ο οποίος, τον Νοέμβριο του 209 δολοφόνησε 13 ανθρώπους, στη στρατιωτική βάση Φορτ Χουντ και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Το FBI επιβεβαίωσε την ταυτότητα του δράστη  και ζήτησε την βοήθεια των πολιτών για οποιαδήποτε πληροφορία.

Ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό πως απέκτησε πρόσβαση στο κτίριο οπλοφορώντας, την ώρα που σχεδόν σε όλα τα δημόσια κτίρια της  Ουάσινγκτον επικρατούν αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας.

Αναζητείται δεύτερος ύποπτος με στολή παραλλαγής

Το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δεύτερου υπόπτου δράστη- ενός έγχρωμου άνδρα γύρω στα 50- συνεχίζεται ενώ τα κίνητρα για τη φονική επίθεση παραμένουν άγνωστα.   

Η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί συγκοινωνιακά. Επιπλέον, υπάρχει αυξημένη στρατιωτική παρουσία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, με στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στους δρόμους.

Εκτός από σταθμούς του μετρό και οδικές αρτηρίες οι αρχές εκκένωσαν και έκλεισαν το κτίριο της Γερουσίας,  για λόγους ασφαλείας, καθώς βρίσκεται σχεδόν 1,5 χιλιόμετρα από το σημείο των επιθέσεων.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος και το Κέντρο Επισκεπτών του Καπιτωλίου παραμένουν ανοιχτά για το κοινό και τους τουρίστες.

Άγνωστες παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα και οι ταυτότητες των θυμάτων, την ώρα που ο δήμαρχος της πόλης εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. 

Την έρευνα για το μακελειό έχει αναλάβει το FBI αλλά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον
Βίνσεντ Γκρέι, οι αρχές "δεν έχουν κανένα λόγο να πιστεύουν σε αυτό το στάδιο" ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.