Πώς έγινε και δημοσίευσαν οι New York Times το άρθρο του Πούτιν

Η δημοσίευση ενός άρθρου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην αμερικανική εφημερίδα New York Times την Τετάρτη προκάλεσε αίσθηση στις ΗΠΑ, αλλά και ερωτηματικά για το πώς έφτασε στα χέρια των υπευθύνων της εφημερίδας το άρθρο αυτό, στο οποίο ο Πούτιν εξηγούσε μεταξύ άλλων γιατί πιστεύει πως η επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Συρία με χημικά όπλα ήταν έργο των ανταρτών και όχι του καθεστώτος Άσαντ.

Σήμερα, οι New York Times δίνουν τις εξηγήσεις που τους ζητήθηκαν από πολλούς αναγνώστες.

Όπως υποστηρίζει λοιπόν η αμερικανική εφημερίδα, την Τετάρτη μία αμερικανική εταιρεία δημοσίων σχέσεων που εκπροσωπεί τον Βλαντιμίρ Πούτον προσέγγισε τη συντακτική ομάδα, προσφέροντας στην εφημερίδα το επίμαχο άρθρο. Παράλληλα, στο πλαίσιο μίας συνέντευξης για τη Συρία, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου ανέφερε κάποια στιγμή ότι υπάρχει ένα άρθρο του “στα σκαριά”.

Ο υπεύθυνος για τη στήλη editorial των New York Times, Άντριου Ρόζενταλ, διάβασε το άρθρο και αποφάσισε να το δημοσιεύσει, κρίνοντας πως είναι καλογραμμένο και με αξιόλογα επιχειρήματα. “Δε συμφωνώ σε πολλά από όσα αναφέρονται, αλλά αυτό είναι άσχετο”, υποστηρίζει ο ίδιος.

Απαντώντας στην κριτική πολλών αναγνωστών ότι με τη δημοσίευση αυτή οι New York Times παρέχουν στήριξη σε έναν “εχθρό” των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ρόζενταλ εξηγεί πως δεν υπάρχουν ιδεολογικοί διαχωρισμοί στα editorials και επισημαίνει πως πολύ σπάνια έχουν δημοσιευθεί αντίστοιχα κείμενα από αρχηγούς κρατών, αφού “έχουν τους δικούς τους τρόπους να περάσουν τα μηνύματά τους”. Αντίθετα, σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αφού “όλοι θέλουν να ακούσουν τον Πούτιν αυτή τη στιγμή”, ενώ το άρθρο ήταν “συναρπαστικό και λεπτομερές”, παρέχοντας νέες πληροφορίες.

Οι New York Times διευκρινίζουν ακόμα (γιατί ακούστηκε και αυτό) ότι ο Πούτιν δε θα πληρωθεί για το άρθρο αυτό...