Ομπάμα: Απειλές εξακολουθούν να υπάρχουν, με διαφορετική μορφή

Συγκινητικές τελετές για την θλιβερή 12η επέτειο των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 έγιναν σήμερα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, ενώ η σκιά μιας ενδεχόμενης  αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία πλανάται πάνω από τη χώρα.  

Δώδεκα χρόνια μετά τις επιθέσεις, οι ΗΠΑ "εξακολουθούν να πονούν για τα σχεδόν 3.000 θύματα και τους συγγενείς τους", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε τελετή που έγινε στην μνήμη των θυμάτων στο Πεντάγωνο.  

Ωστόσο, ο Ομπάμα κάλεσε τους Αμερικανούς "να βρουν την δύναμη να αντιμετωπίσουν τις απειλές που εξακολουθούν να υπάρχουν, ακόμη κι αν είναι ίσως διαφορετικές απ' ό,τι ήταν πριν από 12 χρόνια".

"Όσο ορισμένοι θα θέλουν να επιτεθούν στους συμπολίτες μας, εμείς θα παραμένουμε σε επαγρύπνηση και θα υπερασπιζόμαστε την χώρα μας", διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, δημιουργώντας αναπόφευκτους συνειρμούς με το καυτό ζήτημα των ημερών, την επίθεση στη Συρία.  

Έπειτα από περισσότερο από 12 ώρες από το διάγγελμα που απηύθυνε στον αμερικανικό λαό για την Συρία, κατά το οποίο δέχθηκε να δώσει μια ευκαιρία στην διπλωματία,  ο Ομπάμα σημείωσε επίσης ότι "είναι φρόνιμο να ξέρουμε ότι αν και η χρήση ισχύος είναι μερικές φορές απαραίτητη, η χρήση ισχύος από μόνη της δεν μπορεί να οικοδομήσει τον κόσμο τον οποίο προσδοκούμε".

Προτού μεταβεί στο Πεντάγωνο και καταθέσει ένα στεφάνι με λευκά λουλούδια κοντά στο μνημείο το οποίο έχει εγερθεί στην μνήμη των 184 ανθρώπων που σκοτώθηκαν εκεί πριν από 12 χρόνια- ο Αμερικανός πρόεδρος,  μαζί με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τις συζύγους τους,  τήρησαν σιγή ενός λεπτού στην μνήμη των θυμάτων στους κήπους του Λευκού Οίκου.   

Στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε  η καθιερωμένη  τελετή στο Σημείο Μηδέν του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, με την ανάγνωση των ονομάτων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την τήρηση ενός λεπτού σιγής στις 08:46, την ώρα που το πρώτο αεροπλάνο χτύπησε τους Δίδυμους Πύργους.