Δικό τους ανακοινωθέν έβγαλαν ΗΠΑ και άλλες εννέα χώρες της G-20

Τη στήριξή τους στις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης και άλλων χωρών να επιβάλουν την απαγόρευση της χρήσης χημικών όπλων εκδηλώνουν δέκα ηγέτες κρατών της G-20, σε κοινό ανακοινωθέν τους που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίσημο ανακοινωθέν της συνόδου της G-20 δεν υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα της Συρίας.

Το ανακοινωθέν υπογράφουν οι ηγέτες συνολικά 11 κρατών: Της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νοτίου Κορέας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλες αποτελούν μέλη της G-20, πλην της Ισπανίας.

Στο κείμενο του ανακοινωθέντος οι διεθνείς ηγέτες εκφράζουν την απερίφραστη αποδοκιμασία τους σε κάθε χρήση χημικών όπλων και καταδικάζουν συγκεκριμένα την επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό, τονίζοντας ότι “τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα την συριακή κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την επίθεση”. Επισημαίνουν ακόμα: “Απευθύνουμε έκκληση για μία ισχυρή διεθνή απάντηση σε αυτήν την κατάφωρη παραβίαση των κανόνων και της συνείδησης του κόσμου που θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτού του είδους η θηριωδία δεν μπορεί να επαναληφθεί ποτέ. Αυτοί που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Οι 11 ηγέτες καταδικάζουν όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και σημειώνουν ότι “δεσμευόμαστε για μία πολιτική λύση” που θα οδηγήσει σε μία ενωμένη και δημοκρατική Συρία.

Πάντως, σε κανένα σημείο του κειμένου δε γίνεται οποιαδήποτε αναφορά σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.