Ρωσία: Πρώτο “ίσως” σε επίθεση στη Συρία – “Χτυπήστε” λέει η Γερουσία των ΗΠΑ

Σε μια εντυπωσιακή στροφή της μέχρι τώρα στάσης της Ρωσίας προχωρά ο πρόεδρος της χώρας, Βλάντιμιρ Πούτιν. Για πρώτη φορά, ο Πούτιν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Μόσχα να εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εάν αποδειχτεί ότι το καθεστώς Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων. Όμως, η Ρωσία βάζει απαράβατο όρο προκειμένου να εγκρίνει κάτι τέτοιο, τα Ηνωμένα Έθνη να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα και να εγκρίνουν την επιχείρηση.

Στη διάρκεια συνέντευξης του στο ΑΡ και την κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, ο Β. Πούτιν είπε πάντως ότι η χώρα του θα εκτελέσει κανονικά τις εξοπλιστικές συμφωνίες που έχει με τη Δαμασκό.

Η επιτροπή της Γερουσίας έδωσε πράσινο φως για επίθεση

Ένα βήμα πιο κοντά σε ένα από αέρος σφυροκόπημα της Συρίας και οι ΗΠΑ. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας έδωσε το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα. Το σχέδιο που ενέκρινε η Επιτροπή παρέχει την άδεια στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας.

Το σχέδιο, το οποίο δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, προβλέπει ρητά όριο 60 ημερών για στρατιωτική δράση στη Συρία, με δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης μόνο για 30 ημέρες και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας, συνεπώς το όποιο χτύπημα θα γίνει μόνον από την αμερικανική αεροπορία.

Το σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την επιτροπή την Τετάρτη. Εάν εγκριθεί από την επιτροπή, θα πρέπει να αποσταλεί στην Γερουσία για ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση κέρδισε πόντους στην εκστρατεία της με στόχο να πείσει το Κογκρέσο ότι πρέπει να γίνει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, επισημαίνοντας την ιρανική απειλή λίγο πριν αρχίσει σήμερα μια συζήτηση για τη Συρία στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε λίγο πριν αναχωρήσει χθες το βράδυ για τη Σουηδία και τη σύνοδο της G20 πως πιστεύει ότι οι Aμερικανοί κοινοβουλευτικοί θα ψηφίσουν, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, μια απόφαση που θα του επιτρέπει να πλήξει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ως αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων.

Απειλεί η Ρωσία να ενισχύσει στρατιωτικά τη Συρία βλέπουν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Εν τω μεταξύ, ένα νέο ψυχροπολεμικό μπρα-ντε-φερ, με αφορμή την επέμβαση στη Συρία παίζεται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Για την απειλή, η Μόσχα, αν η Αμερική χτυπήσει τη Συρία και το καθεστώς Άσαντ, να ενισχύσει στρατιωτικά το καθεστώς της Συρίας, προειδοποίησε επικεφαλής του αμερικανικού στρατού, μιλώντας στην επιτροπή ακροάσεων της αμερικανικής Γερουσίας ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεΐ πρόσθεσε ότι αυτός δεν είναι λόγος κατά τη γνώμη του να διστάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην απόφαση για στρατιωτική δράση.

"Υπάρχει κάποια ένδειξη ότι (οι Ρώσοι) έχουν διαβεβαιώσει το καθεστώς της Συρίας ότι αν καταστρέψουμε κάτι, μπορούν να το αντικαταστήσουν", ανέφερε ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεΐ.