Σε κάθειρξη 35 ετών καταδικάστηκε ο Μάνινγκ

Σε φυλάκιση 35 ετών καταδίκασε  σήμερα το στρατοδικείο του Φορτ Μιντ τον 25χρονο στρατιώτη Μπράντλι Μάνινγκ, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων στην αμερικανική ιστορία. 

Mετά από δικαστική διαδικασία που διήρκησε δύο μήνες, η στρατοδίκης Ντενίζ Λιντ ανακοίνωσε ακόμα ότι  Μάνινγκ θα απολυθεί "ατιμωτικά" από τον Αμερικανικό στρατό και θα χάσει μέρος από τον μισθό του.

Ο πρόεδρος του στρατοδικείου ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση της ποινής, εξαιτίας της θητείας των τριάμισι ετών που έχει υπηρετήσει ο Μάνινγκ.  Θα έχει δικαίωμα να αποφυλακιστεί υπό όρους αφού εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του.

Το WikiLeaks χαρακτήρισε την ποινή που επιβλήθηκε στον πληροφοριοδότη του ως "στρατηγική νίκη" καθώς ο Μάνινγκ θα μπορεί να κάνει αίτηση αποφυλάκισης σε λιγότερο από εννέα χρόνια.

Η Εισαγγελία έχει ζητήσει την καταδίκη του Μάνινγκ σε ποινή κάθειρξης 60 ετών. Ο κατάδικος στρατιώτης έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση εντός έξι μηνών.

Ο 25χρονος στρατιώτης έχει καταδικαστεί για 20 κατηγορίες (κατασκοπεία, απάτη μέσω Διαδικτύου, κλοπή πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης και απείθεια), λόγω της διαρροής περίπου 700.000 διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων στο WikiLeaks.

Ωστόσο, έχει απαλλαχθεί από την πιο σοβαρή κατηγορία, τη "βοήθεια προς τον εχθρό", η οποία συνοδεύεται από ποινή ισοβίων.

Την περασμένη εβδομάδα ο 25χρονος στρατιώτης απολογήθηκε για το γεγονός ότι προκάλεσε ζημία στις ΗΠΑ και για τις "απρόσμενες συνέπειες" των πράξεών του. Ενώπιον του στρατοδικείου του Φορντ Μιντ δήλωσε ότι "η τελευταία τριετία ήταν εμπειρία ζωής για τον ίδιο".