“Θα βρίσκεσαι στην κόλαση για μια αιωνιότητα”

Στη δίκη του Αριέλ Κάστρο, ο οποίος επί έντεκα χρόνια βίαζε και κακοποιούσε την ίδια και δύο ακόμα γυναίκες στο Κλίβελαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, βρέθηκε η 32χρονη σήμερα Μισέλ Νάιτ, που δεν παρέλειψε να απευθυνθεί σε αυτόν, συγκλονίζοντας με τα λόγια της.

Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, η Μισέλ Νάιτ, έχοντας την πλάτη της γυρισμένη στον Κάστρο, είπε με δυνατή και σταθερή φωνή: “Μου πήρες 11 χρόνια από τη ζωή μου. Πέρασα 11 χρόνια στην κόλαση. Η δική σου κόλαση μόλις τώρα αρχίζει...Θα βρίσκεσαι στην κόλαση για μια αιωνιότητα”.

Ο δικαστής Μάικλ Ρούσσο καταδίκασε τον 53χρονο Κάστρο σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αναστολής, συν 1.000 επιπλέον χρόνια. Στον Κάστρο δεν επιβλήθηκε η θανατική ποινή, αφού ομολόγησε την περασμένη εβδομάδα την ενοχή του, σε συμφωνία που έκανε με τους εισαγγελείς, ο οποίοι έκαναν προσπάθειες ώστε να μη χρειαστεί τα θύματά του 53χρονου να καταθέσουν στη δίκη.

Καμία ποινή φυλάκισης δεν θα μπορούσε να αποτελέσει αρκετή τιμωρία για τα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξε ο Κάστρο, ανέφερε ο Ρούσσο. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δικαστής διάβαζε επί ολόκληρα λεπτά τη λίστα με τις κατηγορίες. “Ένας άνθρωπος μπορεί να πεθάνει στη φυλακή μόνο μία φορά”, σχολίασε.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 512 κατηγορίες για απαγωγή, 446 για βιασμό, σεξουαλική επιβολή, εγκληματική επίθεση και διακινδύνευση της ζωής ανηλίκου. Επιπλέον κατηγορίες για φόνο, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τη θανατική ποινή, προέκυψαν όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Κάστρο άφηνε νηστικές και ξυλοκοπούσε τις τρεις γυναίκες όταν αυτές έμεναν έγκυες προκειμένου να διακοπεί η κυοφορία.

Πριν από την ακροαματική διαδικασία, ο Κάστρο είχε περιγράψει τον εαυτό του ως εθισμένο στο σεξ και την πορνογραφία, κάτι που όπως υποστήριξε έφταιγε για τις “αυθόρμητες” πράξεις του να απαγάγει και να βιάζει τα θύματά του. “Για τα θύματα”, τόνισε ο δικαστής, “οι δικαιολογίες δεν εξαφανίζουν το κακό. Τις είχες σαν σκλάβες και τις μεταχειριζόσουν σαν να μην ήταν καν ανθρώπινα όντα”.

Η Νάιτ, η οποία είχε ένα αγοράκι 2 ετών όταν απήχθη, είπε ότι τα Χριστούγεννα ήταν η πιο δύσκολη περίοδος, “επειδή ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να τα περάσω με το γιο μου. Έκλαιγα κάθε βράδυ. Ένιωθα τόσο μόνη”.

Ο Κάστρο, φορώντας την πορτοκαλί στολή των κρατουμένων, αναφέρει το DPA, υποστήριξε ότι το σεξ με τις τρεις γυναίκες ήταν “συναινετικό” και αρνήθηκε ότι τις ξυλοκοπούσε και τις βασάνιζε, λέγοντας ότι υπήρχε “αρμονία” όταν ζούσαν στο σπίτι του.

“Δεν είμαι τέρας”, υποστήριξε. “Είμαι άρρωστος...ξέρω ότι αυτό που έκανα ήταν λάθος, αλλά δεν είμαι βίαιο άτομο. Απλά τις κρατούσα εκεί”. Ο Κάστρο ζήτησε αργότερα συγνώμη από τα θύματα, την οικογένειά του και άλλα μέλη της κοινότητας. “Λυπάμαι πραγματικά για αυτό που έγινε. Μέχρι αυτή τη μέρα προσπαθώ να κάνω τις δικές μου ερωτήσεις. Δεν ξέρω γιατί”, είπε κλαίγοντας.