Πριν από 58 χρόνια άνοιξαν οι πύλες για τον κόσμο του παραμυθιού

Αν υπάρχει κόσμος του παραμυθιού (που δεν έχουμε βάσιμους λόγους να αμφιβάλλουμε για αυτό), τότε σίγουρα η Disneyland είναι η πρωτεύουσα του.

Το ημερολόγιο έγραφε 17 Ιουλίου 1955.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι μπροστά στις μεγάλες πύλες ενός πάρκου στο Λος Άντζελες.

Από τους LA Times της 18ης Ιουλίου 1955

Ούτε ένα σύννεφο στον ουρανό, δεν φυσά καθόλου και η μέρα είναι ζεστή, πάρα πολύ ζεστή.

Μα τι κάνουν μια μέρα με τέτοιο καύσωνα μπροστά από μια πόρτα τόσες χιλιάδες ανθρώπων; Τι μπορεί να έχει πίσω από αυτή την πόρτα. Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει ακριβώς. Η Disneyland ήταν το πρώτο θεματικό πάρκο του είδους του.

To πρώτο εισιτήριο για τη Disneyland

Ένα όμως είναι βέβαιο... εκεί μέσα, πίσω από αυτές τις πόρτες κρύβεται ένας ολόκληρος παραμυθένιος κόσμος, ένας κόσμος ονείρου με όλους τους αγαπημένους ήρωες μικρών και μεγάλων.

Ο ίδιος ο... μάστορας του παραμυθιού και των κινουμένων σχεδίων, ο Walt Disney, χαιρέτισε αυτοπροσώπως πολλούς από τους επισκέπτες.

"Τα επίσημα αρχεία μας λένε όταν έχουμε 28.154 επισκέπτες στο πάρκο" ανακοίνωνε ένας από τους υπεύθυνους του πάρκου, ο Van Arsdale.

Ο Τύπος της εποχής βεβαίως κάλυψε δεόντως το γεγονός με χάρτες και οδηγίες προς... επισκέπτες

Δεν έλειψαν βέβαια και τα ευτράπελα. Οι υπεύθυνοι είχαν ξεχάσει να κλειδώσουν το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης κι έτσι χιλιάδες άνθρωποι μπήκαν μέσα για να αντικρύσουν απλά ένα κενό χώρο.

Καθώς κανένας δεν περίμενε τόσο κόσμο, λίγες ώρες μετά όλα τα εστιατόρια και οι καντίνες ξέμειναν από ποτά και φαγητό ενώ υπήρξε και διαρροή αερίου στην Fantasyland. Η μέρα ονομάστηκε "Μαύρη Κυριακή".

Ωστόσο η φαντασία είναι πάντα φαντασία και μέσα στην πρώτη μόλις εβδομάδα το πάρκο είχε ένα εκατομμύριο επισκέπτες! Σήμερα αρκετά δισεκατομμύρια ανθρώπων από όλο τον κόσμο έχουν επισκεφτεί τη Disneyland.

Εξάλλου, όπως είπε ο ίδιος ο Walt Disney: "Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το κάνεις!"...

O ίδιος ο Walt Disney μας ξεναγεί στη Disneyland