Ρόμνεϊ: Εγώ θα έδινα όπλα στους αντάρτες στη Συρία

Για πόλεμο ΗΠΑ και Ιράν, μέσω Συρίας, έκανε λόγο ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Μιτ Ρόμνεϊ.

Σήμερα ο Ρόμνεϊ θα εκφωνήσει ομιλία στο Λέξινγκτον της Βιρτζίνια σχετικά με τα σχέδια του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος.

Αναμένεται, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, να ζητήσει κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία και εξοπλισμό των ανταρτών με τον βαρύ οπλισμό που χρειάζονται για να επιτίθενται στα τανκς, τα ελικόπτερα και τα μαχητικά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

"Το Ιράν στέλνει όπλα στον αλ-Άσαντ επειδή ξέρουν ότι η πτώση του θα είναι στρατηγική ήττα για εκείνους. Θα πρέπει να συνεργαζόμαστε, με την ίδια ένταση, με τους διεθνείς εταίρους μας για να στηρίξουμε τους πολλούς Συρίους που θα πολεμήσουν για αυτήν την ήττα - παρά να καθόμαστε στο περιθώριο", αναφέρεται σε αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα.

Μέχρι σήμερα, ο Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει να κρατήσει τη σύγκρουση σε χαμηλά επίπεδα. Η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ, τους κύριους υποστηρικτές των ανταρτών, να περιορίσουν τις προμήθειες όπλων.

Ο Ρόμνεϊ έχει κάνει διάφορες προσπάθειες να εμφανιστεί σαν ικανός ηγέτης σε περίοδο πολέμου, χωρίς μεγάλο αποτέλεσμα και η σημερινή του ομιλία αναμένεται να προσπαθήσει να κερδίσει το χαμένο έδαφος και σε αυτό το σημείο.