Στις φλόγες αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο

Ένα αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες, έπειτα από προσγείωση στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο.
Πρόκειται για Boeing 777 της κορεατικής Asiana Airlines, το οποίο ερχόταν από τη Σεούλ.
 
Ο απολογισμός από τις Αρχές κάνει λόγο για δύο νεκρούς και 182 τραυματίες σε σύνολο 291 επιβατών και 16 μελών του πληρώματος. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος των αερογραμμών, Γιουν Γιουνγκ Ντου, νεκρές είναι δύο έφηβες κοπέλες από την Κίνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το δυστύχημα δεν οφείλεται σε μηχανική βλάβη, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα αιτία ήταν κάποιο λάθος του πιλότου, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως είναι βετεράνος, αφού ανήκει στο δυναμικό της Asiana από το 1996.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν επιβάτες να βγαίνουν από το αεροσκάφος μέσα από τις φλόγες.

Το σκάφος έχασε την ουρά και το ένα φτερό του από την πρόσκρουση που συνέβη κατά τη διάρκεια της προσγείωσης.

Επί τόπου έσπευσαν άμεσα ισχυρότατες δυνάμεις της πυροσβεστικής και ασθενοφόρα.  

Ένας μάρτυρας του περιστατικού, που βρισκόταν σε ξενοδοχείο δίπλα στο αεροδρόμιο είπε ότι μόλις το αεροπλάνο άγγιξε τον αεροδιάδρομο κατέρρευσε η ουρά και το φτερό του. "Ακούστηκε ένας ήχος και αμέσως μια απότομη, τεράστια μπάλα φωτιάς βγήκε από το αεροσκάφος" είπε ο Anthony Castorani στο CNN.

"Το αεροπλάνο ξανασηκώθηκε και άρχισε να περιστρέφεται" συνέχισε.

Επιβάτης του αεροσκάφους δήλωσε στο δίκτυο ABC News ότι δευτερόλεπτα αφότου ολοκληρώθηκε η βίαιη προσγείωση, ακούστηκε στην καμπίνα των επιβατών η ανακοίνωση ότι η προσγείωση είχε ολοκληρωθεί με ασφάλεια και ότι θα έπρεπε όλοι να παραμείνουν στις θέσεις τους !

Ο 32χρονος Lee Jang Hyung καθόταν με τη σύζυγό του και τον 15 μηνών γιο τους στις μπροστινές σειρές και, όπως δηλώνει, "λίγα λεπτά πριν από την προσγείωση κοίταξα έξω από το παράθυρο και συνειδητοποίησα ότι το αεροσκάφος είχε μια περίεργη κλίση. Το επίπεδο της θάλασσας δεν φαινόταν όπως θα έπρεπε. Ξαφνικά η ουρά του αεροσκάφους προσέκρουσε στο έδαφος κι έτσι άρχισαν όλα. Η πίεση ήταν τεράστια. Είδα βαλίτσες να πέφτουν και σταδιακά το αεροπλάνο ακινητοποιήθηκε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση".

Δεν ήταν η πρώτη φορά...

Ακόμα δύο δυστυχήματα έχει στο ενεργητικό της η Asiana Airlines, η εταιρεία που είχε ψηφιστεί από το περιοδικό Global Traveler ως η καλύτερη της χρονιάς για το 2011. Ήταν για την ακρίβεια πριν από 20 χρόνια, το 1993, όταν ένα Βoeing 737-500 συνετρίβη λόγω κακοκαιρίας στο Μόκπο της Νότιας Κορέας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δυο από τα έξι μέλη του πληρώματος και 66 από τους 116 επιβάτες.

Αλλά και τον Ιούλιο του 2011, εμπορικό αεροσκάφος τύπου Boeing 747 που εκτελούσε το δρομολόγιο Σεούλ - Σανγκάη, συνετρίβη στη θάλασσα της ανατολικής Κίνας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δύο επιβαίνοντες σε αυτό.

Ο στόλος της Asiana Airlines απαρτίζεται από συνολικά 71 αεροσκάφη και εξυπηρετεί ετησίως 14,7 εκατομμύρια επιβάτες. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος Boeing 777 πάντως ήταν υπερσύγχρονο, αφού είχε παραδοθεί στην εταιρεία το 2006.

 
Δείτε τα βίντεο: