“Στριμωγμένη” η αμερικανική κυβέρνηση από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο

Σε δύσκολη θέση έχουν περιέλθει διπλωματικά οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ενώ δεν επιθυμεί να καταδικάσει αυτό που μπορεί να θεωρείται πραξικόπημα, αναγνωρίζει ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά, απέτυχε να σχηματίσει την κατάλληλη κυβέρνηση για τη χώρα.

Ο αμερικανικός νόμος βέβαια είναι σαφέστατος: Κάθε στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια σε χώρα η κυβέρνηση της οποίας ανετράπη από τον στρατό πρέπει να ακυρωθεί. Ωστόσο, τρεις ημέρες μετά την αποπομπή του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να ασκήσει καλύτερα την επιρροή της. Οι φραστικές ακροβασίες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων για να αποφύγουν τη λέξη ταμπού "πραξικόπημα", δείχνουν την πρόθεσή τους να μην αποδυναμώσουν σημαντικά τους Αιγύπτιους στρατηγούς, απειλώντας τους εμμέσως στην περίπτωση που δεν διεξαχθούν γρήγορα ελεύθερες εκλογές.

Η στάση αυτή δεν αποτελεί άλλωστε “ιδιορρυθμία” της αμερικανικής κυβέρνησης, αφού σχεδόν καμία δυτική χώρα δεν κάνει ανοιχτά λόγο για “πραξικόπημα”, ενώ χώρες όπως η Βρετανία δείχνουν ξεκάθαρα διάθεση να συνεργαστούν με το νέο καθεστώς στην Αίγυπτο.

Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι η Αίγυπτος έχει λαμβάνειν σημαντικά ποσά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως χρηματοδότηση άμεσης βοήθειας, τα οποία όμως βάσει νόμου δεν μπορούν να δοθούν στην κυβέρνηση μίας χώρας της οποίας ο εκλεγμένος ηγέτης ανατρέπεται μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα.

Πάντως, γεγονός είναι πως οι ΗΠΑ δε θα είναι σε θέση να επιδίδονται σε διπλωματικούς ελιγμούς επ' άπειρον,  αφού το ύψος της αμερικανικής βοήθειας για το οικονομικό έτος 2014 που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να ψηφιστεί στο Κογκρέσο αμέσως μετά το καλοκαίρι.