Wikileaks: Εθελοντής 18 ετών έγινε πληροφοριοδότης του FBI

Η Wikileaks ξέρει από... διαρροές. Τι γίνεται όμως όταν από τη Wikileaks διαρρέει κάτι προς το FBI; Και μάλιστα από κάποιον μόλις 18 ετών που δούλευε σαν εθελοντής και ήταν η μεγάλη συμπάθεια και ο προστατευόμενος του Τζούλιαν Ασάνζ.

Γιατί έτσι και έγινε, σύμφωνα με το Wired.

Ο 18χρονος Σίγκουρντουρ Θόρνταρσον δήλωσε ότι ήθελε να εργαστεί εθελοντικά στον ιστότοπο. Ο Ασάνα τον είχε υπό την προστασία του. Μάλιστα, παρά τις προειδοποιήσεις άλλων μελών, ο ιδρυτής Wikileaks ήταν ανένδοτος και απέκρουε όλες τις επιθέσεις κατά του 18χρονου.

Όμως ο Θόρνταρσον μάλλον λειτούργησε ως "διπλός πράκτορας" και τελικά έδωσε απόρρητες πληροφορίες στο FBI. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το έκανε χωρίς σημαντικά οφέλη.

Το Wired αναφέρει ότι οι πράκτορες είτε αγνοούσαν τις εκκλήσεις του για χρήματα είτε συνέχιζαν να τον πιέζουν για περισσότερα. Εντέλει τον πλήρωσαν μόλις 5.000 δολάρια.

Ο Θόρνταρσον άρχισε να εργάζεται εθελοντικά για το Wikileaks στις αρχές του 2010, όταν ήταν ακόμη 17 ετών, μαθητής λυκείου. Το δίκτυο είχε δημοσιεύσει υλικό για την οικονομική κατάρρευση της Ισλανδίας και είχε αρχίσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στη χώρα. Την ίδια εποχή (όπως ξέρουμε σήμερα) εργαζόταν πάνω στο βίντεο από το Ιράκ και στα τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών.

Τον Σεπτέμβριο ένας αριθμός συνεργατών έφυγε και ο Ασάνζ έμεινε με λίγους ανθρώπους. Τότε εμπιστεύτηκε το (ασφαλές) chat room στον Θόρνταρσον, βάζοντας τον ουσιαστικά επί της υποδοχής των πιθανών νέων συνεργατών.

Τον Αύγουστου του 2011, ο Θόρνταρσον πήγε στην πρεσβεία των ΗΠΑ έχοντας μαζί του μεταξύ άλλων, για να αποδείξει τα λεγόμενά του, φωτοτυπία του διαβατηρίου του Ασάνζ. Συμφώνησε να συνεργαστεί με το FBI.

Μάλιστα φαίνεται να καταχράστηκε περίπου 50.000 δολάρια από την ιστοσελίδα.