Στην Αφρική ο Μπαράκ Ομπάμα

Από τη Σενεγάλη θα ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη περιοδεία του στην Μαύρη Ήπειρο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ξεκινά σήμερα οικογενειακώς από την Ουάσινγκτον για την Αφρική, στην σκιά του επερχόμενου θανάτου του Νέλσον Μαντέλα.

Πρόκειται για την πρώτη περιοδεία του Ομπάμα στην Αφρική από το 2009, οπότε και επισκέφτηκε την Γκάνα, με σκοπό την προώθηση της δημοκρατίας και των για την προώθηση της δημοκρατίας και των οικονομικών ευκαιριών ανάμεσα στις δύο Ηπείρους.

 

Το πρόγραμμα του περιλαμβάνει τρεις στάσεις: τη Σενεγάλη, τη Νότια Αφρική και την Τανζανία.

Από τη διαδρομή λείπει η Κένυα, η πατρίδα  του πατέρα του Ομπάμα, όπου ζουν και πολλοί από τους συγγενείς του Αμερικανού προέδρου. Η χώρα παραλείφθηκε σκόπιμα από την περιοδεία καθώς , ο νέος πρόεδρος της Κένυας αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

 

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το αν ο Ομπάμα θα τύχει της ίδιας ενθουσιώδους υποδοχής, όπως το 2009 στην Γκάνα. Οι Αφρικανοί, που θεωρούν τον Ομπάμα τον δικό τους πρόεδρο,  είναι απογοητευμένοι και νιώθουν "παραμελημένοι" καθώς οι ΗΠΑ έχουν ρίξει το βάρος τους στην Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία, παραμελώντας την Αφρική, κυρίως στον τομέα των επενδύσεων.

Επιπλέον, την επίσκεψη Ομπάμα στην Αφρική έχει επισκιάσει η κρίσιμη κατάσταση της υγείας του Νέλσον Μαντέλα. Η προεδρία της Νότιας Αφρικής έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ομπάμα στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο πρώην νοτιοαφρικανός πρόεδρος.