Τέξας : Εκτέλεση θανατοποινίτη, Νο 500

Την Τετάρτη, η Kimberly McCarthy θα γίνει η 500η θανατοποινίτης στο Τέξας, που θα εκτελεστεί με θανατηφόρο ένεση. Η πρώτη εκτέλεση έγινε στην πολιτεία το 1982 και έκτοτε συνεχίζονται με σταθερούς ρυθμούς.

Ο αριθμός εκτελέσεων στο Τέξας ξεπερνά κατά πολύ το συνολικό αριθμό εκτελέσεων σε οποιαδήποτε άλλη αμερικανική πολιτεία, από τις 32 συνολικά όπου εφαρμόζεται η θανατική ποινή.

Μάλιστα, ενώ άλλες πολιτείες έχουν σταματήσει τα τελευταία χρόνια τις εκτελέσεις θανατοποινιτών λόγω της ανησυχίας για άδικες καταδίκες, στο Τέξας θανατώνεται με ένεση ένας τρόφιμος περίπου κάθε τρεις εβδομάδες.

Η Kimberly καταδικάστηκε σε θάνατο το 1997 για τη δολοφονία του 71χρονου γείτονά της, κατά τη διάρκεια ληστείας στο σπίτι του. Είναι επίσης ύποπτη για τις δολοφονίες δύο ακόμα ηλικιωμένων γυναικών στο Τέξας, για τις οποίες ωστόσο ποτέ δεν έχει δικαστεί. Η McCarthy διακηρύσσει την αθωότητά της, και πιστεύει ότι "παγιδεύτηκε".

Στο διάδρομο του θανατοποινίτη έχουν περπατήσει για τελευταία φορά από ληστές, που σκότωσαν υπαλλήλους καταστημάτων, χρήστες ναρκωτικών, που σκότωσαν άλλους χρήστες ναρκωτικών, σύζυγοι, που σκότωσαν το έταιρό τους ήμισυ, μέχρι πιο... εντυπωσιακές περιπτώσεις, όπως ο Ronald Clark O'Bryan, με το παρατσούκλι "Candyman", που δηλητηρίασε κάποιες απόκριες το γιο του με ένα παραδοσιακό γλυκό, για να λάβει την αποζημίωση από την ασφαλιστική.

Αν και υπάρχουν κάποιες φωνές διαμαρτυρίας, κυρίως από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, εν τούτοις, οι κάτοικοι του Τέξας φαίνεται ότι έχουν εξοικειωθεί με τις εκτελέσεις, που συμβαίνουν στο μέρος τους, και μόνο το 21 τοις εκατό αντιτίθεται στη θανατική ποινή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2012, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας .