“Ναι μεν αλλά” του Ομπάμα για τη βοήθεια στους Σύρους αντάρτες

Υποσχεθήκαμε βοήθεια αλλά δεν είπαμε τι βοήθεια... ήταν εν ολίγοις τα λόγια του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια και εξοπλισμό στους Σύρους αντάρτες, μια ανακοίνωση που προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας.

Αναχωρώντας για τη σύνοδο της G8, o Ομπάμα εμφανίσθηκε διστακτικός απέναντι σε μία μεγάλη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, όπως η επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να μεταβάλει την πορεία της σύρραξης.

"Είναι δύσκολο να αντιληφθείτε το πολύπλοκο της κατάστασης και το ότι δεν πρέπει να σπεύσουμε να αναμειχθούμε σε έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή", είπε στο δημόσιο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

Αναφερόμενος στην στρατιωτική υποστήριξη προς τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις την οποία υποσχέθηκε η Ουάσινγκτον αφού κατηγόρησε το συριακό καθεστώς για τη χρήση αερίου σαρίν στη σύρραξη, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε: Είπα ότι θα αυξήσω την υποστήριξη τόσο προς την πολιτική όσο και προς την στρατιωτική αντιπολίτευση. Δεν προσδιόρισα ακριβώς τι κάνουμε και δεν θα το κάνω κατά τη διάρκεια αυτής της εκπομπής".

Αναλυτές θεωρούν ότι η αμερικανική υποστήριξη θα έχει την μορφή ελαφρού οπλισμού που θα σταλεί στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ο οποίος δεν θα είναι σε θέση να μεταβάλει τα δεδομένα επί του πεδίου.

Ανθρωπιστική βοήθεια 300 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ στη Συρία

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να ανακοινώσει τη διάθεση τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Συρία, ως μέρος ενός νέου προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος, περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για την οικονομική βοήθεια της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα θα διοχετευτούν στις γειτονικές χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλη εισροή μεταναστών.

Ο Ομπάμα αναμένεται να κάνει την ανακοίνωση για την ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια δείπνου, όπου θα παρευρίσκονται οι ηγέτες των χωρών της G8, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα θα διατεθούν για τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό, νερό και στέγη, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.