H πρώτη τηλε-μονομαχία με άρωμα… χρήματος

Μίλησαν για την οικονομία. Ήταν -όπως και σε όλο τον κόσμο εξάλλου- το καυτό θέμα που θα κληθούν να διαχειριστούν, όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος.

“Απόψε το ερώτημα δεν είναι που έχουμε πάει, αλλά που έχουμε στόχο να πάμε” είπε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο Ομπάμα επιχείρησε να “ζωγραφίσει” το οικονομικό του όραμα έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ.

“Ανησυχώ ότι ο δρόμος που βαδίζουμε είναι ανεπιτυχής”, είπε ο Ρόμνεϊ. Ο Ομπάμα άσκησε κριτική κατά του Ρόμνεϊ για το φορολογικό του σχέδιο, τη μείωση της φορολογίας στους πλούσιους, λέγοντας ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους στις οικογένειες της μεσαίας τάξης για να πληρώσουν το αντίτιμο. Ο Ρόμνεϊ απέρριψε το χαρακτηρισμό κατά του φορολογικού του σχεδίου, λέγοντας ότι “σχεδόν ότι είπε (ο Ομπάμα) για το φορολογικό σχέδιο είναι ανακριβές”.

Ομπάμα VS Ρόμνεϊ: Μιλούν αλλά η γλώσσα του σώματος “είπε” περισσότερα

Τι κι αν προσπάθησαν να δομήσουν όσο πιο άρτια γίνεται τα επιχειρήματά τους, όμως;

Η γλώσσα του σώματός τους “είπε” πολύ περισσότερα.

Οι Αμερικανοί τηλεθεατές έχουν -όπως έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν- οξυμένη ευαισθησία απέναντι στις κινήσεις και τις στάσεις του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου.

Στο χθεσινοβραδινό debate, πάντως, ο Μιτ Ρόμνεϊ φάνηκε να είναι πιο πολύ σε φόρμα έναντι του αντιπάλου του. Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών φάνηκε πιο αποφασιστικός, με ευθυτενή στάση σώματος και βλέμμα που κοιτούσε αποφασιστικά στα μάτια τον αντίπαλό του ή τον συντονιστή της συζήτησης.

Γνωστός για την ευφράδεια του, ο Ομπάμα δεν τα κατάφερε αρκετά καλά αυτή τη φορά. Σταμάτησε αρκετές φορές προτού δώσει απάντηση ενώ όταν δεν μιλούσε κοιτούσε με χαμηλωμένο το βλέμμα το podium του.

“Αναφορικά με τη γλώσσα του σώματος, ο Ρόμνεϊ είναι νικητής” αναφέρει ειδική επιστήμονας στο πρακτορείο Reuters. Όπως ανέφερε, ο Ομπάμα κρατούσε το κεφάλι του γερμένο στο πλάι και όχι όρθιο, όπως ο Ρόμνεϊ.

“Αν κάποιος από άλλη χώρα έβλεπε το debate, θα νόμιζε ότι ο Ρόμνεϊ είναι ήδη πρόεδρος” προσθέτει η ειδική.

Και οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι συμφωνούν. Το 67% των ερωτηθέντων μετά την αναμέτρηση σε δημοσκόπηση του CNN κήρυξαν καθαρό νικητή τον Μιτ Ρόμνεϊ, ενώ τα ποσοστά εκείνων που πιστεύουν στην επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στο Intrade έπεσαν από το 74% στο 66%.

Όταν το debate κρίνει το αποτέλεσμα

Οι τηλεμαχίες έχουν και στο παρελθόν... βγάλει πρόεδρο. Το 2000, οι σιωπές του Αλ Γκορ στην τηλεμαχία με το Τζορτζ Μπους το νεότερο του στοίχισαν την προεδρία.

Ενώ το 1992, ο πατήρ Τζορτζ Μπους έχασε από το Μπιλ Κλίντον καθώς τα γρήγορα βλέμματά του, τον έκαναν να δείχνει πολύ ανυπόμονος.

O Μπαράκ Ομπάμα θα έχει, ίσως, την ευκαιρία να... ρεφάρει σε κάποια από τις επόμενες δυο τηλεμαχίες που θα γίνουν μέχρι τις εκλογές της 6ης Νοέμβρη.