Στο μικροσκόπιο η ασφάλεια του προξενείου

Αυστηρή έρευνα σχετικά με τις συνθήκες ασφαλείας του προξενείου των ΗΠΑ στη Βεγγάζη δεσμεύτηκε να ρίξει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Απαντώντας σε καταγγελίες βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για ελλιπή προστασία της διπλωματικής αποστολής, που οδήγησε στο θάνατο του Αμερικανού πρεσβευτή, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεσμεύτηκε πως θα “πέσει άπλετο φως στην υπόθεση”.

Σε επιστολή του που δόθηκε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα ο βουλευτής της Καλιφόρνιας Ντάρελ Ισα τονίζει ότι "αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τον είχαν ενημερώσει πως η αμερικανή διπλωματική αποστολή στη Λιβύη είχε επανειλημμένα ζητήσει, πριν από την επίθεση, να ενισχυθεί η ασφάλεια στη Βεγγάζη".

"Όμως η Ουάσινγκτον δεν δέχτηκε το αίτημα για επιπλέον μέσα προστασίας", επισημαίνει ο βουλευτής που ζήτησε να συζητηθεί το θέμα αυτό στις 11 Οκτωβρίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Κλίντον δήλωσε πως η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο. "Θέλουμε και οι δύο το ίδιο πράγμα: μια πλήρη και λεπτομερή έρευνα για το τι συνέβη και για το πως θα δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο", αναφέρει η Αμερικανίδα υπουργός, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Χίλαρι Κλίντον εδώ και δέκα ημέρες προχώρησε στη σύσταση κυβερνητικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα μέτρα ασφαλείας στο προξενείο της Βεγγάζης. Η επιτροπή "αρχίζει τις εργασίες της αυτήν την εβδομάδα για να διαπιστώσει αν οι διαδικασίες και τα συστήματα ασφαλείας ήταν επαρκή και εφαρμόστηκαν σωστά", υπογραμμίζει η Κλίντον.